Smanjena izloženost duvanskom dimu

22.11.2013. 10:54
duvanski-dim-slike-2

Tri godine posle početka primene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, kojim su cigarete proterane sa radnih mesta, a delimično i sa javnih, u Srbiji i dalje redovno puši svaki treći punoletni stanovnik, ali je 16 odsto pušača smanjilo dnevnu „dozu nikotina“-pokazuju najnovija istraživanja. Iako se to računa u efekat Zakona, isto tako bi moglo da bude i posledica besparice usled ekonomske krize-tvrde stručnjaci.

 

       Istraživanja, međutim, pokazuju da je definitivno izloženost duvanskom dimu znatno manja nego pre primene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima: na radnim mestima je sa 45 smanjena na 23, u školama sa 44 na 4 odsto.

Po broju popušenih cigareta smo, međutim, i dalje prvaci. Tako bar pokazuju podaci Svetske fondacije za zdravlje pluća i Američkog društva za borbu protiv raka, prikupljeni iz 71 države, prema kojima je Srbija sa 2.861 popušenom cigaretom godišnje po osobi na prvom mestu. Ali, smo bar relativno „poslušni“ pred Zakonom.

Tako se bar zaključuje na osnovu inspekcijske kontrole, koja je u nadležnosti čak šest ministarstava, a za godinu dana pušačima su izrečene 44 kazne.

Prema rezultatima istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, nepušače duvanski dim najviše truje u kućama rođaka i prijatelja, na šta se požalilo 81 odsto ispitanika, a na zadimljene kafiće i restorane 58 odsto.

U savetovalištima za odvikavanje od pušenja potvrđuju da se povećava broj onih koji uz stručnu pomoć žele da batale cigarete. U 28 savetovališta za godinu dana pomoć je potražilo 2.300 pušača, a 40 odsto je prestalo da puši.

 

Share This:

Oglašavanje na internet portalu

Oglašavanje na internet portalu

Ketering Sunce Pirot

Ketering Sunce Pirot