Energetski zaštićeni kupac toplotne energije

02.12.2013. 13:59
energetski zasticeni kupac

Uredba o energetski zaštićenom kupcu  odnosno udruženom kupcu toplotne energije  koju je donela Vlada Srbije  stupila je na snagu 15.oktobra ove godine I primenjivaće se do 15.aprila 2014.godine kada se završava grejna sezona. Prvog radnog dana decembra kako stoji u obaveštenju Opštinske uprave opštine Pirot koje  je prosledjeno našoj redakciji počinje podnošenje novih zahteva, s tim što podnosioci zahteva moraju ispuniti odredjene uslove kako bi ostavrili ovo pravo, kaže za Pi kanal Zoran Mitić, načelnik Odeljenja za  vanprivredne delatnosti. Tri su uslova: mesečni prihod, broj članova domaćinstva I imovno  stanje. Uslov za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca odnosno ugroženog kupca je ostvaren ukupan mesečni prihod do 13.222 dinara za domaćinstvo sa jednim članom, do 19.251 dinara sa  dva i tri člana, do 25.276 dinara  sa četiri i  pet članova i do 31.786 dinara za domaćinstva sa šest i više članova.

Takodje , jedan od važnih uslova za ostvarivanje ovog prava je da ugroženi kupac nema drugi stambeni prostor osim onog koji odgovara  potrebama domaćinstava u skladu sa zakonom kojim se uredjuje socijalna zaštita.

Podnošenje zahteva počelo je u Opštinskom uslužnom centru. Rokova nema, tako da oni koji podnesu zahtev, po donošenju rešenja  koja će biti prtosledjenja Elektrodistribuciji odnosno Toplani od tog trenutka ostvaruju olakšice.  Veoma važna napomena, ističe Mitić je da energetski zaštićeni kupac odnosno ugroženi kupac  može da stekne pravo na umanjenje samo po jednom osnovu ili za struju ili za grejanje.

Share This: