Rano kretanje vegetacije voćarskih kultura

13.03.2014. 12:34
zs_zs_ZS_voc1

Ni zahladjenje, koje su prognostičari I najavljivali za drugu polovinu januara, nije sprečilo ranije kretanje vegetacije voćarskih kultura, zbog neuobičajeno visokih dnevnih temperatura u februaru. Pupoljci na voćkama procvetali su 15-tak dana ranije , pa voćari s pravom strahuju kako bi martovsko zahladjenje I noćne temperature ispod nultog podeoka mogli da utiču na ovogodišnji rod.Kako je gostujući u emisiji Boje grada izmedju ostalog rekao Ljubiša Djordjević, stručni saradnik PSS Pirot, uticaj kasnih prolećnih mrazeva na kulture zavisiće prvenstveno od faze razvoja pupoljka ali I mera zaštite koje su voćari preduzeli.

Ovakve vremenske prilike omogućile su I prezimljavanje velikog broja štetočina koje bi mogle da nanesu značajnu štetu voćnjacima.

Pored portala Prognozno izveštajne službe Srbije, poljoprivrednici odnedavno mogu da koriste I stručne usluge poljoprivrednih savetodavaca putem SMS poruka. Dovoljno je da samo u ovdašnjoj službi popune formular I obaveštenje o eventualnoj pojavi odredjenih biljnih patogena stići će putem SMS poruke na njihove mobilne telefone.

Share This:

Ambulante u Pirotu 1

Ambulante u Pirotu 1

Ambulante u Pirotu 2

Ambulante u Pirotu 2