Kiša umanjila prinos poljoprivrednih kultura

22.07.2014. 12:25
voce

U agro kalendaru 2014.godina će za ratarske, povrtarske I voćarske kulture ostati upamćena kao teška. Poljoprivredna proizvodnja u 2013./2014. godini odvija se pod velikim uticajem klimatskih promena, a ovogodišnji rod useva je desetkovan u tolikoj meri da prve klase ratarskih, povrtarskih I voćarskih kultura gotovo neće ni biti,rekao je izmedju ostalog gostujući u emisiji Boje grada Ljubiša Djordjević, stručni saradnik PSS Pirot. Žetva pšenice I ostalih strnina još uvek nije završena, poljoprivrednici se utrkuju sa kišom ne bi li što pre sklonili letinu sa polja I ovde se problem ne završava jer povećan sadržaj vlage u zrnu može pričiniti dodatne štete u ovoj proizvodnji.
Vremenske prilike sa dosta kiše i vlage ,ali I olujnog vetra uticale su I na smanjenje prinosa voća, a ono što je preostalo od roda je veoma lošeg kvaliteta zbog pojave gljivičnih oboljenja. Najviše je podbacilo rano voće,a za sada se procentualno najbolji prinos očekuje od vinove loze koja bi uprkos pojavi plamenjače I pepelnice koliko toliko mogla da obraduje proizvodjače.
Nesvakidašnje vremenske prilike, velika količina padavina,visoka vlažnost kao i nagle temperaturne promene uslovile su I dosta veća ulaganja u dodatna tretiranja od bolesti i štetočina tako da bi poskupljenje proizvodnje moglo da utiče i na povećanje cena poljoprivrednih proizvoda. Više o ovoj temi govorićemo u najnovijem izdanju emisije Zrno koju emitujemo u nedelju 27. jula sa početkom u 18 sati.

Share This:

Oglašavanje na internet portalu

Oglašavanje na internet portalu

Ketering Sunce Pirot

Ketering Sunce Pirot