Kiša usporava žetvu

31.07.2014. 09:41
psenica-zetva-foto-beta

Žetva strnih žita na području Pirotske opštine još uvek nije završena. Jedan od najvažnijih poslova u agraru traje skoro mesec dana, jer je kombajnere skoro svakodnevno u žetvi prekidala kiša. Ratari koji su uspeli da sa njiva prikupe letinu uglavnom su zadovoljni prinosom koji se u zavisnosti od poteza I primenjene agrotehnike u proseku kreće od 4 do 5 tona po hektaru. Ima ,medjutim, I onih poljoprivrednika koji zbog vremenskih prilika nisu uspeli da završe žetvene radove, što može uzrokovati dodatno smanjenje kvaliteta hlebnog zrna.
Ove godine proizvodnju strnih žita mogao bi da poskupi I dodatni posao sušenja , jer se vlaga u zrnu kreće I do 20 pa I više procenata.
Na teritoriji Pirotskog okruga ove godine zasejano je oko 10 000 hektara oranične površine pod žitima. Žetva bi ukoliko vreme to dozvoli trebalo da bude završena u prvoj nedelji avgusta. Što se tiče predstojećih aktivnosti ratara, kako tvrde stručnjaci, na požnjevenim površinama strnjište bi trebalo što je moguće pre obraditi mekanim ljušćenjem plugovima ili teškim tanjiračama na dubinu od 12 do 15 centimetara, ili hemijskim merama nakon nicanja korova.

Share This:

Oglašavanje na internet portalu

Oglašavanje na internet portalu

Ketering Sunce Pirot

Ketering Sunce Pirot