Kiša ubrala bagremov med

04.08.2014. 08:34
med_n

Prošle godine, na bagremovoj paši, članovi Saveza pčelarskih organizacija Srbije prikupili su 3.044 tone meda, ove godine desetostruko manje , ni 300 tona, izjavio je predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović. U majskim poplavama na teritoriji centralne Srbije uništen je veliki broj pčelinjih društava, a ukupna šteta zbog uništenja proizvodnje I gubitka prinosa bagremovog meda iznosi više od 20 miliona evra, istakao je Živadinović.Majske poplave na svu sreću zabišle su Pirotski okrug, ali su vremenske prilike , skoro svakodnevne padavine, hladno vreme, vetar I grad, ogromnu štetu pričinili I na pčelinjacima Pirotskih proizvodjača, koji sa ovogodišnje glavne bagremove paše jedan od najtraženijih proizvoda na tržištu, bagremov med skoro da neće ni okusiti. Kako je gostujući u emisiji Boje grada izmedju ostalog rekao Bogdan Kostić, predsednik PU “Pirotska dolina”, pčelarska proizvodnja poslednjih godina I u našem kraju poprima oznaku proizvodnje na točkovima, društva se sve češće sele u druge opštine ne bi li proizvodnja bila što isplatljivija.

Kao jedno od aktivnijih članova SPOS-a PU “Pirotska dolina” tokom protekle godine zahvaljujući svojim članovima izvezlo je značajne količine bagremovog meda na Italijansko tržište. Prema Kostićevim rečima izvezeno je preko 25 tona prvoklasnog bagremovog meda po ceni od čak 3,7 evra za kilogram, što je daleko veća cena od one koja se može postići na domaćem tržištu.
Italijani su I ove godine bili zainteresovani za Pirotski med, ali zbog loše sezone pčelari će najpre morati da posvete pažnju početku nove sezone. Prema Kostićevim rečima veliku podršku u tome pružaju država I lokalna samouprava.

Što se tiče cene meda ona se u proseku na našem tržištu kreće oko 600 dinara, ali u zavisnosti od vrste meda I regiona kilogram se plaća I do 1 500 dinara. Ovo malo bagremovog meda koga trenutno ima na tržištu uglavnom su zalihe od prošle godine.

Share This:

Oglašavanje na internet portalu

Oglašavanje na internet portalu

Ketering Sunce Pirot

Ketering Sunce Pirot