Danas je Međunarodni dan mladih – video

12.08.2014. 11:45
Medjunarodni-Dan-mladih

Na današnji dan, 12. avgusta, obeležava se Međunarodni dan mladih koji je zamišljen kao dan kada je pažnja usmerena na probleme mladih širom sveta I kada se ukazuje na promene koje mladi čine u životu svoje zajednice. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2007. godine kada je osnovano Ministrstvo omladine I sporta. U skladu sa Zakonom o mladima I Nacionalnom strategijom za mlade, Ministarstvo omladine I sporta I ove godine u okviru programa MLADI SU ZAKON, pruža podršku udruženjima mladih I neformalnim omladinskim grupama da kroz realizaciju omladinskih projekata podstiču aktivizam, volonterizam I humanost u svojim lokalnim zajednicama. Udruženje građana “Vizija” izabrano je za Resurs centar za Pirotski okrug I oni su na konferenciji za medije predstavili neke od omladinskih projekata koji će biti finansirani u okviru programa “Mladi su zakon 2014 – Pirotski okrug”.
Prema rečima Jovane Icić, iz UG “Vizija” na konkurs je prispelo ukupno 20 projekata, od kojih je odabrano 13 na osnovu opštih smernica koje je propisalo Ministarstvo omladine I sporta. Neformalna grupa “Omladinska sinergija” najavila je svoj projekat pod nazivom “Budi preduzetnik”. U okviru ovog projekta biće organizovani razni seminari I 4 radionice koje će mladima preneti znanja iz oblasti preduzetništva. Neformalna grupa iz Babušnice, “Lužničanke”, najavila je bogat kulturni program, predstavu sa kabareom I koncert horskih pevača, kao I plan za uređenje prostorija Doma kulture u Babušnici. Članovi grupe “Omladinci 010” u okviru svog projekta planiraju da do početka nove školske godine, urede dvorište Gimnazije Pirot.
Svi omladinski projekti su humanitarnog karaktera, realizovaće se od 12. avgusta do 1 novembra 2014. godine, a njihova ukupna vrednost je oko 700 hiljada dinara.

Share This: