Kiše ubrale rod u voćnjacima i vinogradima

30.08.2014. 09:03
plamenjaca

Sa kakvim rizikom dolazi proizvodnja na otvorenom ove sezone naročito su se uverili poljoprivrednici. Zbog vremenskih prilika, posebno velikih količina padavina koje su neretko pratili grad I olujni vetar , skoro u potpunosti je uništen rod pojedinih kultura. Ubiranje hlebnog žita se produžilo za mesec dana, plodova ranog voća skoro da nije ni bilo , a najviše će čini ove godine žaliti vinogradari, jer su nepovoljne vremenske prilike I jak intenzitet napada bolesti I štetočina uzeli svoj danak.

Ekstremne situacije s najpre relativno niskim temperaturama I višednevnim obilnim padavinama, nakon kojih su dolazile izuzetno visoke temperature, pogodovale su razvoju bolesti, tako da je bilo izuzetno teško sačuvati vinograde od bolesti. Nisu proizvodjači štedeli na zaštiti, ali uprkos tome u pojedinim zasadima berbe neće ni biti. Stručnjaci napominju da je u narednom periodu važno sačuvati vitalnost biljaka dobrom pripremom za prezimljavanje.

Visina šteta će se tek utvrdjivati , bilo kako voćari će ovu proizvodnu sezonu pamtiti kao izuzetno tešku i zahtevnu. Jedino ohrabruje trenutno stanje kukuruza koji na pojedinim parcelama obećava rekordan prinos.

Share This:

Oglašavanje na internet portalu

Oglašavanje na internet portalu

Ketering Sunce Pirot

Ketering Sunce Pirot