Slava manastira Sveti Jovan Krstitelj

10.09.2014. 09:55
Sveti Joca

Jedan od praznika Jovana Preteče koji spada medju 15 najvećih hrišćanskih praznika- Usekovanje, se svagda svetkuje 11. septembra. Na ovaj praznik se opominje stradanje Svetog Jovana ,a po tome što mu je odrubljena glava praznik se zove Usekovanje. Manastir Sveti Jovan Krstitelj koji se nalazi izmedju sela Izvor I Krupac, u mestu zvanom Rakovica, posvećen je Usekovanju glave Svetog Jovana I ovoga leta povodom jednog od najblagodetnijih hrišćanskih praznika u manastiru će biti održana svečana liturgija koju će služiti njegovo preosveštenstvo Episkop niški gospodin Jovan. Početak liturgije zakazan je za četvrtak u 8 I 30 , a veče pre praznika običaj je da meštani okolnih sela koji Svetog Jovana Krstitelja slave kao kućansku slavu, u dvorištu manastira iznose obrok I slavski kolač koji se preseca za zdravlje ukućana I napredak domaćinstva.
Po blagoslovu episkopa niškog gospodina Jovana I namesnika jeromonaha Serafina, u manastiru Sveti Jovan Krstitelj u Rakovici svake nedelje I o velikim praznicima održava se Sveta liturgija, a kako u manastiru od prošle godine žive I dve monahinje dvorište , konak I crkva dobili su potpuno novo ruho.
Inače, manastir je spomen crkva I kosturnica novijeg datuma u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci ratnika ,palih žrtava za oslobodjenje od Turaka I svih boraca iz krupačke parohije koji su dali živote za oslobodjenje I ujedinjenje Srba, Hrvata I Slovenaca.

Share This: