Saradnja Pirota i Sombora Video

14.10.2014. 08:42
saradnja pirota i sombora

Pod pokroviteljstvom ambasadorke Australije Dzulije Fini I uz podršku Etno mreže I Nacionalne alijalnse za lokalni ekonomski razvoj juče je u ambasadi Australije potpisan sporazum o saradnji grada Sombora I opštine Pirot koji se tiče očuvanja I promocije pirotskog I staparskog ćilima, tradicionalnih rukotvorina I prepoznatljivih brendova Srbije. Kako je ovom prilikom istakla ambasadorka Fini, sporazum o saradnji odraz je nastojanja da se istakne značaj koji kultura može da ima za lokalni razvoj, zapošljavanje I promociju kulturnih I privrednih potencijala Srbije, a posebno na svim aktivnostima koje za cilj imaju razvoj ženskog preduzetništva.

Pirotski ćilim je narodna I državna tekovina. Ćilimarstvo je u 19. veku činilo značajnu privrednu granu koja je u Pirotu u to vreme upošljavala više od 5 000 žena. Kako je istakao predsednik opštine mr Vladan Vasić, opština Pirot je trajno posvećena očuvanju pirotskog ćilima kao prepoznatljivog brenda I spremna na prenos iskustava sa Somborom.

Pirotski ćilim je početkom 20. veka veoma uticao na razvoj staparskog još jednog autohtonog srpskog ćilima. Danas je tkanje ćilima u bačkom selu Stapar skoro izumrlo zbog čega je I pokrenuta inicijativa za revitalizacijom staparskog ćilima.

U okviru saradnje dva grada tokom narednog perioda biće organizovani seminari, umetničke kolonije, kampovi za mlade ,konkursi, takmičenja I učešća na sajmovima u cilju podsticanja razmene znanja I uspostavljanja saradnje izmedju proizvodjača, institucija kulture I stručnjaka koji se bave zaštitom kulturnog nasledja. Dugoročni cilj je da pirotski I staparski ćilim postanu vrednovani I prepoznatljivi elementi nasledja I da se kao takvi uvrste u katalog protokolarnih poklona Vlade Srbije stranim zvaničnicima.

Share This:

Ambulante u Pirotu 1

Ambulante u Pirotu 1

Ambulante u Pirotu 2

Ambulante u Pirotu 2