“Dani hleba” – video

14.11.2014. 10:40
dani hleba

Tradicionalna manifestacija “Dani hleba” koju je šestu godinu zaredom organizovala Mlekarska škola “dr Obren Pejić” i ove godine izazvala je veliko interesovanje srednjoškolaca iz cele Srbije. Pored učenika Pirotske u takmičenju spravljanja slavskih kolača učestvovali su I djaci prehrambenih škola iz Prokuplja, Aleksinca, Niša, Leskovca, Paraćina I Smedereva . Cilj je I ovoga puta bio da se na pratktičnom primeru vidi kako se na tradicionalan način dolazi od zrna žita do brašna, hleba, kako se proizvodi hleb, neguje i čuva tradicija.

Svake godine manifestaciju “Dani hleba” prati pažljivo odabrana tema. Ovoga puta “Dani hleba” posvećeni su obeležavanju stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata.Tim povodom organizovana je I izložba slavskih kolača, umetnički oblikovanog testa I pekarskih proizvoda gde su u revijalnom delu učestvovali I gosti učenici Ekonomske škole u Pirotu I srednjoškolci iz Bugarske. Odlukom stručnog žirija petoro učenika iz tri srednje škole: Mlekarske škole “dr Obren Pejić”, Poljoprivredne iz Leskovca i Prehrambeno hemijske škole iz Niša , osvojilo je prvo mesto. Drugo mesto su podelila 4 učenika iz Aleksinca, Paraćina,Porkuplja i Smedereva

U okviru manifestacije “Dani hleba” u saradnji sa Muzejom “Ponišavlja” u galeriji Muzeja otvorena je izložba naslovljena “Hleb u Velikom ratu” autora Dimitrija Vujanovića. Izložba će biti otvorena za posetioce do 28. novembra.

Share This: