Pirotski proizvodi na izložbi “Srbija u Beogradu”

22.12.2016. 16:28
otvaranje-prodajne-izlozbe-srbija-u-beogradu-6_1067x800

Udruženje žena proizvođača tradicionalnih rukotvorina Etno mreža, uz podršku NALED-a i lokalnih samouprava, otvorila je danas u Knez Mihailovoj ulici prodajnu izložbu lokalnih brendova „Srbija u Beogradu“ na kojoj će Pirot, Sombor, Inđija, Leskovac, Pančevo, Loznica i drugi gradovi i opštine prikazati prepoznatljive proizvode svog kraja.

Postavka obuhvata tradicionalne rukotvorine i hranu s geografskom oznakom porekla kao što su bezdanski damast, pirotski i staparski ćilim, somborski sir, kačkavalj sa Stare planine, dvopređne knjaževačke čarape, fruškogorski i homoljski med, banatska šara iz Pančeva, vlaški motivi iz istočne Srbije, leskovački ajvar, suve šljive iz Osečine, valjevski duvan čvarci, lemeški kulen, ariljske maline, užički kajmak, keramika iz Zlakuse, pirotska grnčarija i drugi lokalni brendovi koji stvaraju autentični doživljaj Srbije.

– Pirot se prepoznaje po ćilimu, kačkavalju i peglanoj kobasici, koji na najbolji način oslikavaju bogato nasleđe našeg kraja. Potpisnici smo deklaracije o rodno osetljivom budžetiranju „Opština po meri žene“ i učešćem u ovoj promociji želimo da pokažemo da tradicija i nasleđe mogu da budu izvor prihoda za nezaposlene žene i mlade na selu. Svojim primerom želimo da podstaknemo druge sredine da neguju svoje brendove kroz mere podrške proizvođačima – kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota i član UO NALED-a

Manifestaciju su otvorili gradski menadžer Goran Vesić i ambasadorka Australije u Srbiji, Nj.E. Džulija Fini, u prisustvu zamenika gradonačelnika Beograda Andreje Mladenovića, predstavnika Turističke organizacije Beograda i gradskih sekretarijata, gradonačelnika i lokalnih zvaničnika. Tom prilikom najavljeno je otvaranje gradske etno galerije početkom 2017. koja će imati stalnu ponudu autentičnih brendova iz svih krajeva Srbije.

Etno mreža, uz podršku NALED-a i TOB-a, od 3. decembra do 31. januara učestvuje u programu manifestacije „Beogradska zima“ sa izložbenom postavkom tradicionalnih rukotvorina koje izrađuju žene i mladi na selu. Autentičnu hranu i proizvode građani Beograda i turisti moći će da kupe na štandovima.

Proizvodnja tradicionalnih rukotvorina predstavlja drugi najveći izvor prihoda poljoprivrednih domaćinstava u Evropskoj uniji, a u Srbiji mogla bi da obezbedi stabilan izvor prihoda i zaposlenje za više hiljada žena u ruralnim krajevima među kojima je gotovo 50% nezaposleno i čine ranjivu grupu kojoj je potrebna podrška. Proizvodi Etno mreže, poput azbuke u zlatovezu i hilandarskih peškira, koristi protokol Vlade Srbije i Narodne skupštine kao poklone za strane diplomate i zvaničnike.

Share This: