Hleb samo od kvalitetnog zrna pšenice

13.01.2018. 11:12
hleb

Vlada Srbije usvojila je pravilnik o klasifikaciji pšenice koji predviđa da se samo visokokvalitetno zrno te žitarice može koristiti za ljudsku ishranu, saznaje “Blic”. Razlog za donošenje ovakvog dokumenta leži u činjenici da se na srpskom tržištu nije do sada pravila selekcija šta može od roda da se koristi za proizvodnju brašna, a šta za ostalu upotrebu, što se odražavalo i na kvalitet proizvedenog hleba. Tako je došlo do paradoksa da se u zemlji koja je nekada bila prepoznatljiva kao proizvođač dobre pšenice jede hleb lošeg kvaliteta. To je dostiglo takve razmere da stručnjaci upozoravaju da zbog velike potrošnje ove namirnice 90 kilograma godišnje po stanovniku može značajno da ugrozi zdravlje nacije. Izvor “Blica” iz Nemanjine 11 kaže da je to dostiglo takve razmere da je država morala da reaguje.

Share This: