Podrška EU upravljanju migracijama u Republici Srbiji-roditelji u školskim klupama OŠ “Dušan Radović” – video

31.10.2018. 08:43
dušan radović

Danas su u OŠ „Dušan Radović“ u Pirotu održane dve manifestacije namenjene deci i roditeljima iz lokalne zajednice i migrantske populacije. Organizovane su prigodne sportske aktivnosti za očeve i decu, dok su za to vreme radnici Centra za socijalni rad razgovarali sa majkama o načinima prevazilaženja poteškoća koje roditeljstvo sa sobom nosi bez obzira na sredinu i kulturu u kojoj se nalaze. Podsticanjem zajedničkih aktivnosti migranata i lokalne zajednice, kreira se prostor zajedništva koji donosi lepe momente i jednima i drugima, kao i stvaranje čvrstih veza između migranata/kinja iz Irana i roditelja iz Pirota. Na ovaj način roditelji i deca su razmenili svoja svakodnevna iskustva, a migranti su upoznati i sa okruženjem, dnevnom rutinom lokalnog stanovništva, običajima i tradicijom.

U školskim klupama OŠ „Dušan Radović“, učesnicima su se pridružili nastavni kadar škole, stručni radnici Centra za socijalni rad Pirot, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Komesarijata za izbeglice i migracije, kao i predstavnici lokalne samouprave i tima „Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti“.

Sportske aktivnosti u OŠ „Dušan Radović“ će se od sada sprovoditi u zdravijoj i podsticajnijoj sredini, jer je u okviru „Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti“, izdvojeno 47.600 evra za rekonstrukciju i opremu školske sale. Takođe, centar za socijalni rad je uz podršku ovog projekta obogaćen dodatnom ekspertizom za nove zaposlene koji svojim radom, znanjem i energijom doprinose većoj efikasnosti ove ustanove koja je pretrpela dodatni pritisak pod uplivom većeg broja migranata/kinja u prethodnom periodu.

Neporedno pre sportskog turnira i savetovanja za roditelje, organizovan je i roditeljski sastanak.
Osnovna škola „Dušan Radović“ je jedna od četiri osnovne škole na teritoriji grada Pirota u koju su uključena deca izbeglica i migranata smeštena u prihvatnom centru u Pirotu. Trenutno ovu školu pohađa 658 učenika uključujući i šestoro dece iz migrantske populacije. Počevši od septembra 2017. godine, kada se počelo sa aktivnim uključivanjem dece izbeglica i migranata u obrazovni sistem, kroz klupe OŠ „Dušan Radović“ prošao je zavidan broj dece migranata – njih tridesetoro.

Share This:

Oglašavanje na internet portalu

Oglašavanje na internet portalu

Ketering Sunce Pirot

Ketering Sunce Pirot