XIII godišnja Skupština NALED-a – video

19.04.2019. 11:58
????????????????????????????????????

Beograd, 18. april 2019. – Svakog dana u Srbiji legalan biznis otpočne pet preduzetnika, 40 radnika bude angažovano i uredno prijavljeno na sezonskim poslovima, a elektronskim putem podneto čak 730 zahteva za upis u katastar nepokretnosti.
Brojke ilustruju uspeh uvođenja poreskih podsticaja za početnike u poslovanju, pojednostavljene procedure angažovanja sezonskih radnika i razvoja sistema eŠalter za upis u katastar, najvećih unapređenja poslovnog ambijenta u 2018, iniciranih i podržanih od NALED-a. Rezultat su javno-privatnog dijaloga i primeri uspešne razmene dobrih regulatornih praksi u regionu, ocenjeno je danas na XIII godišnjoj Skupštini NALED-a u prisustvu najviših zvaničnika Vlade Srbije, privrede, lokalnih samouprava i međunarodne zajednice.
– Put uspešnih reformi često kreće od privrede i lokalnih samouprava, tamo gde se zakoni sprovode u praksi. Kada u državi postoji političko vođstvo i sluh za ove inicijative, uz podršku međunarodne zajednice i udruženja poput NALED-a čija je uloga da povežu sve učesnike u reformskom procesu i upravljaju javno-privatnim dijalogom – rezultati ne izostaju i to potvrđuju podaci. Za pet meseci meru poreskog oslobođenja početnika u poslovanju iskoristila su čak 802 preduzetnika, za samo tri meseca preko portala i mobilne aplikacije prijavljeno je 3.554 sezonskih radnika, a za devet meseci putem eŠaltera upućeno je gotovo 200.000 zahteva za upis u katastar – rekla je Stanka Pejanović, članica UO NALED-a i izvršna potpredsednica Grupe Gorenje.
O važnosti javno-privatnog dijaloga i značaju regionalne saradnje na izgradnji boljeg privrednog ambijenta, govorili su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ambasador SAD Kajl Skat, šef kancelarije Svetske banke Stiven Ndegva i šef Delegacije EU Sem Fabrici.

April_18_Skupstina_NALED (616) (Large)

– Reforma uvođenja elektronskih građevinskih dozvola iz korena je promenila način funkcionisanja državne i lokalne administracije i lansirala je primenu e-servisa u cilju smanjenja birokratije. Formiranjem Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na Doing Business listi, pokazali smo da je uključivanje privrede i civilnog sektora u definisanje zakonskih rešenja neophodno da bi reforma zaživela i bila uspešna. Zahvaljujući elektronskom sistemu za građevinske dozvole u 2018. smo stigli do brojke od 96.936 godišnjih zahteva za gradnju ili čak 265 dnevno. Ovaj podatak, kao i oko 40.000 aktivnih gradilišta koliko imamo u Srbiji danas, dovoljno govori o uspehu reforme. Iste takve rezultate očekujemo i od reforme katastra – istakla je potpredsednica Mihajlović.
Na skupu je istaknuto da su mnoge reforme (građevinske dozvole, katastar, sezonski radnici…) sprovedene nakon razmene znanja i iskustava sa zemljama regiona. Ocenjeno je da bi tu praksu trebalo podsticati u cilju ujednačavanja uslova za poslovanje na zapadnom Balkanu što bi Srbiju i okolne zemlje učinilo atraktivnijim u očima potencijalnih investitora i potrebno je iskoristiti potencijale već uspostavljenih platformi kao što je Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) kroz obezbeđivanje institucionalne podrške za njen dalji rad i razvoj.

???????????????????????????????????? /caption]

U završnici Skupštine, ključnim partnerima u realizaciji reformi uručeno je priznanje NALED Strela za doprinos ekonomskom razvoju Srbije.
Ovogodišnji dobitnici priznanja su Nj.E. Arne Bojrnstad, ambasador Kraljevine Norveške za podršku unapređenju vladavine prava, efikasnosti inspekcijskog nadzora i ekonomskom osnaživanju žena u ruralnim krajevima, Li Sung Gi, generalni direktor Korejske agencije za trgovinu i promociju izvoza KOTRA, za doprinos razvoju e-uprave i pametnih gradova u Srbiji i Lora Pavlović, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-a, za podršku jačanju kulture javno-privatnog dijaloga i osnaživanje civilnog sektora u našoj zemlji.

Share This:

Ambulante u Pirotu 1

Ambulante u Pirotu 1

Ambulante u Pirotu 2

Ambulante u Pirotu 2