Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv moždanog udara

05.06.2019. 11:55
bolnica_zgrada1

Svetski dan borbe protiv moždanog udara 09.06.2019
Najvažnije od svega jeste da se moždani udar može sprečiti. Kažu stručnjaci, za ovu oblast, da je najbolje lečenje moždanog udara sprečiti njegov nastanak – prevencija.
„Vaš život je u vašim rukama“-često se čuje, ali da li je zaista tako? Da bismo uspeli da značajno smanjimo rizik za nastanak moždanog udara, potrebno je da se na određeni način ponašamo u svakodnevnom životu i da sve rizike koje možemo izbegnemo, ili maksimalno u mogućoj meri smanjimo.
Faktori rizika:
1.Visina krvnog pritiska (viši od 140/90)
2.Pušenje (aktivno i pasivno) zbog ubrzanja procesa arterioskleroze, suženje krvnog sudova, povećanje krvnog pritiska
3.Nepravilna ishrana(povišen nivo triglicerida I holesterola)
4.Gojaznost(10kg više od odgovarajuće telesne težine)
5.Fizička aktivnost(manje od 30min fizičke aktivnosti svakodnevno za odrasle)
6.Stres( svi ovi navedeni faktori se veoma često udružuju sa hroničnim stresom I predstavljaju značajan problem većine ljudi današnjice- odnosno značajan faktor koji narušava psiho-fizičko zdravlje.
Centar za prevenciju Doma Zdravlja u Pirotu organizuje akciju povodom Svetskog dana borbe protiv moždanog udara u prostorijama Centra za prevenciju-Amb.Pazar 07.06.2019 od 11h-13h, koja će se sastojati u sledećem:
Preventivni pregled:merenje tt, merenje tv, os, ok, BMI, merenje nivoa šećera, triglicerida, holesterola u krvi, merenje nivoa krvnog pritiska, predavanje, saveti, deljenje edukativnog materijala….
Izložba u holu Amb.Pazar
Lekari na terenu održaće predavanja na ovu temu svojim pacijentima u matičnim ambulantama
Služba patronaže u svakodnevnom radu na terenu deliće savete o pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti, gojaznosti, visini krvnog pritiska….

Share This: