France eMotion – Povodom 140 godina postojanja i rada Gimnazije Pirot otvorena interaktivna izložba – video

03.12.2019. 10:41
Izlozba

Nakon Beograda, Novog Sada, Niša i Kruševca internacionalna izložba fotografija četiri autora na kojoj je predstavljena kulturna baština Francuske otvorena je i u Galeriji „Čedomir Krstić“. U pitanju je interaktivna izložba koja pomoću aplikacije na mobilnom telefonu uvodi posmatrača u samu fotografiju. Izložba je organizovana povodom obeležavanja 140 godina postojanja i rada pirotske Gimnazije, a otvaranju je pored gradonačelnika Vladana Vasića, prisustvovao i NJ.E. Žan-Lui Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji.
U Francuskoj putovanje je nasledstvo jedne stare tradicije koja je inspirisala brojune umetnike da opišu i predstave te pejzaže. Slučajnim odabirom fotografija četiri medjunaordna fotografa Išola Akpo iz Benina, Edua Monteira iz Brazila, Davida Šaliol iz SAD i Lourdesa Segade iz Španije, posetilac izložbe na jedinstven način vidi raznolikost kulturne baštine, bogatstvo parkova, monumentalnih zgrada, dvoraca, muzeja,mostova…
Izložba se sastoji od četiri velika dela u kojima se opisuju divljenje prema postojanosti i evoluciji jedne arhitektonski jednostavne forme kao što je luk, nostalgija za bogatom istorijom čije tragove čuvaju dvorci i utvrdjeni gradovi, zadivljenost pred raznolikošću mesta na kojima se izlaže umetnost: palate i rezidencije, nekadašnji industrijski objekti i avangardne gradjevine,fascinacija mestima čija se magija otkriva kroz umetnost fotografa koje ih prikazuju na jedinstven način.
Izložba 35 diptiha koja iznose panoramu vrednu divljenja i budjenja interesovanja, prolazeći kroz sve periode od praistorijskog doba do današnjih dana biće otvorena za posetioce u narednih dvadesetak dana.

Share This: