Novčana nadoknada vlasnicima domaćih svinja za sprovodjenje mera ubijanja I klanja svinja na svim gazdinstvima niskog nivoa biološke sigurnosti – video

05.02.2020. 12:14
Obelezavanje svinja

U skladu sa Pravilnikom o merama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje I iskorenjivanje bolesti afričke kuge svinja I Naredbom o preduzimanju aktivnosti rešenjem Uprave za veterinu predvidjen je niz mera koje se sprovode na zaraženom I području visokog rizika. Pored stavljanja svih lovišta pod službeni nadzor nadležnog veterinarskog inspektora, popisivanja lovišta I gazdinstava sa brojnim stanjem divljih I domaćih životinja, kontrole prometa mesa propisana je I mera ubijanja I klanja domaćih svinja na svim gazdinstvima niskog nivoa biološke sigurnosti, a na osnovu analize rizika I u skladu sa epizootološkom situacijom u cilju sprečavanja širenja bolesti. Ekipe veterinara započeli su aktivnosti na popisu, obeležavanju I kontroli zdravstvenog stanja domaćih svinja na gazdinstvima u selima Poljska Ržana,Trnjana, Veliki I Mali Jovanovac,Veliko Selo, Krupac, Izvor, Berilovac, Gradište, Činiglavci I Obrenovac.
Prilikom kontrole na gazdinstvima utvrdjuje se zdravstveno stanje domaćih svinja ispitivanjem krvi I u zavisnosti od dijagnoze životinje podležu eutanaziji, odnosno klanju koje je povereno ovlašćenoj klanici. Vlasnici životinja imaju pravo na novčanu nadoknadu, u iznosu od 300 dinara za kilogram prasadi težine do 15 kg odnosno 25 kg, 200 dinara za kilogram stoke težine od 25 do 80 kg, 155 dinara za svinje težine od 80 do 120 kg odnosno 145 dinara za kilogram tovljenika težine preko 120 kg. Suprasne nazimice, priplodne krmače I priplodni nerastovi isplaćuju se po grlu u iznosu od 35 000 dinara. Novčanu nadoknadu u slučaju klanja isplaćuje ovlašćena klanica, a u slučaju eutanazije životinja nadokandu šteta isplaćivaće država.
Iz Okružnog štaba za vanredne situacije apeluju na gradjane da pruže punu podršku budu kooperativni tokom sprovodjenja ovih mera, a sve u cilju suzbijanja ekonomski značajne bolesti svinja.

Share This: