Saopštenje Koridora Srbije

27.02.2020. 11:45
Znacaj otvaranja koridora10.mpg_snapshot_00.03_[2017.09.18_10.25.39]

POTPISAN UGOVOR ZA REHABILITACIJE POSTOJEĆIH DRŽAVNIH PUTEVA U ZONI NOVOOTVORENOG ISTOČNOG KRAKA KORIDORA X
Obaveštavamo Vas da su danas, 27. 02.2020. godine potpisana 3 ugovora za rehabilitacije postojećih državnih puteva u zoni novootvorenog istočnog kraka Koridora X. Ugovor je potpisan između Koridora Srbije (Investitor) i Izvođača radova, JV Trace Group Hold PLC i Trace Srbija a.d. Niš. Koridori Srbije d.o.o. su, shodno sporazumu sa J.P. “Putevi Srbije”, obezbedili sredstva (projektovanje i izvođenje radova) i preuzeli obavezu rehabilitacije 70,06 km postojećih državnih puteva u zoni novootvorenog istočnog kraka Koridora X prema sledećim deonicama, grupisanim u 3 celine:

LOT 1: Rehabilitacija postojećih deonica državnog puta IIB reda br. 427, IIA reda br. 223 i IIA reda br. 224 (ukupna dužina 28,185 km):
1.1 deonica državnog puta IIB reda br. 427: Niška Banja-Crvena Reka (14,821 km)
– poddeonica 1. Niška Banja-Jelašnica (3,460 km)
– poddeonica 2. Skretanje za Bancarevo-Most 9a (0,493 km)
– poddeonica 3. Bancarevo-Ploče (3,690 km)
– poddeonica 4. Ploče-Crvena Reka (7,178 km)
1.2 deonica državnog puta IIA reda br. 223: Donja Glama – čvor Bela Palanka (4,794 km)
1.3 deonica državnog puta IIA reda br. 223: skretanje za Pajež ka Donjoj Glami (6,408 km)
1.4 deonica državnog puta IIA reda br. 224: čvor 25901 Niška Banja-Konjički klub (2,162 km)

LOT 2: Rehabilitacija postojećih deonica državnog puta IB reda br. 39 i IIA reda br. 221 (ukupna dužina 23,939 km):
2.1 deonica državnog puta IB reda br. 39: Sadikov Bunar – Blato (3,086 km)
2.2 deonica državnog puta IIA reda br.221: Pirot (mali most) – Kitka (kamenolom) (6,150 km)
2.3 deonica državnog puta IIA reda br.221: Manastir Sv. Ilija – Rsovci (2,260 km)
2.4 deonice državnog puta IIA reda br.221: Sopotska petlja – ulaz u Pirot (Industrijska zona) (4,200 km)
2.5 deonica državnog puta IIA reda br.221: Slavinja – Izatovci i Protopopinske vodenice – Smilovci (6,000+2,243=8,243 km)

LOT 3: Rehabilitacija postojećih deonica državnog puta IIA reda br. 223 i IIB reda br. 429 (ukupna dužina 17,940 km):
3.1 deonica državnog puta IIA reda br. 223: čvor Trnski Odorovci (22303) – čvor Sukovo (10,080 km)
– poddeonica 1. Manastir-Komje (4,000 km)
– poddeonica 2. Gornja Držina- čvor Sukovo (6,080 km)
3.2 deonica državnog puta IIB reda br. 429: čvor Dimitrovgrad – ukrštanje sa lokalnim putem za mesto Verzar (7,860 km).

Radovi će biti finansirani iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i budžeta RS.
Vrednost radova je 19.993.637,21 €. Rok izgradnje je 18 meseci.

Rehabilitacijom navedenih deonica unapređuje se postojeća putna mreža koja povezuje autoput, lokalne i regionalne centre i podiže nivo opšte bezbednosti drumskog saobraćaja. Takođe, obezbeđuju se uslovi za brži ekonomski rast i razvoj turizma za koje već postoje izuzetne prirodne pogodnosti i bogato kulturno-istorijsko nasleđe (specijalni rezervat prirode Jerma, park prirode Stara Planina, manastiri Sukovo, Poganovo i Sveti Ilija).

Sektor za komunikacije i odnose s javnošću Koridora Srbije