Obiman posao pred voćarima i vinogradarima – video

11.03.2020. 12:01
Radovi u vocnjaku

Umesto snega, ove godine zima nam je podarila neuobičajeno visoke dnevne temperature sa oskudnim padavinama. Tek ovih dana na teritoriji Pirota pale su značajnije količine kiše, prema merenjima oko 50 litara po metru kvadratnom, koje sa ranije akumuliranim vodenim talogom predstavljaju koliko toliko dobre zalihe kako za voćarske tako I za ratarske kulture.Još ranije kretanje vegetacije u odnosu na prethodnu sezonu uslovljava I ranije aktivnosti voćara I ratara koji bi prema mišljenju stručnjaka prve povoljne vremenske prilike trebalo da iskoriste za sprovodjenje agrotehničkih, higijenskih I hemijskih mera u zasadima.
Sa buđenjem vegetacije, bude se i brojne štetočine i bolesti koje su prezimile na uvelom lišću, drvetu ili na mumificiranim plodovima. Ovaj ozbiljan izvor zaraze mora se suzbiti u prvim fazama vegetacije, ali stručnjaci upozoravaju na novine u agrozaštiti koja se za razliku od ranijih godina sada sprovodi na osnovu fenoloških metoda.
Samom hemijskom tretiranju zasada prethode mnogi radovi koje je potrebno obaviti u voćnjaku, kao što su: iznošenje grana, njihovo uništavanje, uklanjanje mumificiranih plodova, a na samom kraju i orezivanje stabala. Od kvaliteta rezidbe u velikoj meri zavisi I rod voća.
Obiman posao ovih dana očekuje I vinogradare. Bar one malobrojne koji uprkos pojavi zlatastog žutila -novoutvrdjene bolesti koja je zapretila potpunim iskorenjivanjem vinove loze sa ovih područja, ne odustaju od proizvodnje domaćeg vina.

Share This: