Stanje u Pirotskom okrugu ZZJZ i Stab za vanredne situacije

13.04.2020. 14:07
Budi-odgovoran

Na području okruga laboratorijski potvrdjenih je 23 od ispitanih 153 uzoraka, od kojih je 20 iz Pirota, dvoje iz Babušnice, i jedan iz Bele Palanke, koji su na lečenju ili kućnoj izolaciji.

Bitno je još jednom napomenuti da statistički brojevi nisu i broj zaraženih, zbog čega apelujemo na poštovanje preporuka i propisanih mera.

Broj obolelih, tačnije, onih slučajeva koji imaju simptome virusa Covid 19, a bili su u bliskom kontaktu sa laboratorijski potvrđenim slučajevima, je 205, i svi su u izolaciji.

U pirotskoj bolnici trenutno je hospitalizovano 8 obolelih lica, i svi su u stabilnom stanju. Dvoje bolesnika u toku današnjeg dana biće otpušteni na kućno lečenje.

Tokom vikenda sa područja okruga uzorkovano je 16 briseva, koji su danas poslati na analizu, a 23 brisa koji su uzorkovani tokom dana, biće poslati sutra na ispitivanje.

Poslednjih nekoliko dana javljaju se naši građani koji dolaze iz inostranstva (Slovenije, Grčke, Austrije, Italije ….). Prilikom ulaska u Republiku Srbiju dobijaju rešenje sanitarne inspekcije o samoizolaciji od 28 dana i javljaju se u ZZJZ Pirot radi zdravstvenog nadzora.
Ukoliko dobiju simptome respiratorne infekcije tokom perioda samoizolacije obavezno je javiti se nadležnoj COVID ambulanti u mestu stanovanja.

Situacija u Pirotu i susednim opštinama je pod kontrolom svih nadležnih institucija.

Zavod za javno zdravlje Pirot
Štab za vanredne situacije Pirot

Share This:

Ambulante u Pirotu 1

Ambulante u Pirotu 1

Ambulante u Pirotu 2

Ambulante u Pirotu 2