SPOS-Poziv za spas pčelarstva Srbije

15.04.2020. 06:42
Pcelari Pirot 2 nn

Zbog Naredbe koju je donela Vlada Republike Srbije („Službeni glasnik RS“, br. 34 od 18. marta 2020, 39 od 21. marta 2020, 40 od 22. marta 2020, 46 od 28. marta 2020.), a kojom je zabranjeno kretanje van stanova, prostorija i objekata za stanovanje u stambenim zgradama i izvan domaćinstva licima sa navršenih 65 i više godina života (u naseljenim mestima preko 5000 stanovnika) i licima sa navršenih 70 i više godina života (u naseljenim mestima do 5000 stanovnika), čak 2.818. pčelara (34,6%) članova Saveza pčelarskih organizacija Srbije koji gaje 164.930 pčelinjih zajednica, sprečeno je da posećuje svoje pčelinjake, usled čega će nastati nesaglediva šteta za pčele u Srbiji.
Savez pčelarskih organizacija Srbije je u više navrata pisao nadležnima, i molio da se pčelarima koji imaju preko 65, odnosno 70 godina, od strane Vlade uvaži izuzetak od zabrane kretanja radi posete pčelinjacima. Ova praksa već postoji u Nemačkoj, Austriji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj i drugim državama u okruženju koje su na jednak način pogođene epidemijom COVID-19. Štaviše, gotovo 8.000 pčelara Srbije je potpisivanjem peticije¹ podržalo ovu inicijativu u ime starijih kolega, jer neodlazak ovolikog broja pčelara na pčelinjake doneće katastrofalne štete, ne samo što pčelama preti glad usled hladnog vremena i nedostatka pčelinje paše, a pčelari ih ne mogu prihraniti, već je ugrožena i proizvodnja hrane u Srbiji. Nemogućnost održavanja i selidbe pčela ugroziće proizvodnju hrane, jer će oprašivanje biti ugroženo, te je za očekivati smanjenje prinosa i manjak hrane za najmanje 25% u 2020. godini. Što se tiče pčelara, ovi pčelari će u potpunosti izgubiti prihode u ovoj godini, jer je upravo april glavni mesec kada treba pomagati razvoj pčela, a mnogima od njih pčelarstvo je jedan od egzistencijalnih dopunskih izvora prihoda za život.
Savez pčelarskih organizacija Srbije očekuje katastrofu na mnogim pčelinjacima, koja se već sada ukazuje u pojedinim delovima Srbije, jer su košnice pčelara kojima je onemogućeno kretanje predmet krađa širom Srbije, nekoliko pčelinjaka su bili zahvaćeni u požarima izazvanim od strane nesavesnih poljoprivrednika, a da ne navodimo koliki je zapravo rizik širenja različitih bolesti pčela sa pčelinjaka koji nisu pod nadzorom pčelara na pčelinjake u okruženju (američka kuga pčelinjeg legla, varoza…).
Jedino ispravno rešenje našeg problema bi bilo da posebna dozvola koja se dobija popunjavanjem elektronskog zahteva za odobrenje kretanja za poljoprivredne proizvođače iz oblasti stočarstva, a koja se izdaje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, ubuduće važi i za pčelare koji su stariji od 65, odnosno 70 godina, te da i oni mogu uz stroge mere opreza da se kreću do svojih pčelinjaka. Ukoliko bilo kojih pčelar prekrši predložene mere, sledile bi mu rigorozne kazne predviđene zakonom.

Savez pčelarskih organizacija Srbije moli nadležne da učine sve što je u njihovoj moći, da se pčelarima koji imaju preko 65, odnosno 70 godina, od strane Vlade uvaži izuzetak od zabrane kretanja radi posete pčelinjacima. ČINJENICE
– Pčela je jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude. Med i drugi pčelinji proizvodi su samo 1,5% do 3% od te hrane! – Poslednja zvanična procena FAO: Pčele godišnje podižu prinose u poljoprivredi za 153 milijarde evra na svetskom nivou. U Srbiji je to 148 miliona evra, odnosno 226 miliona evra! – Jedna košnica podiže prinose okolnih poljoprivrednika za 370 evra, odnosno 566 evra! – I pored svega toga, ogromna većina stanovništva uopšte ne shvata značaj pčela! Pčele se nežalno ubijaju… Padaju prinosi… Smanjuje se količina hrane… Stanovnika je sve više… Počinje glad… – Кakva opasnost nam preti, najbolje pokazuju Кinezi u provinciji Sečuan, jer tamo pčela odavno nema! Pobili su ih… Кinezi se u Sečuanu veru po drveću i ručno oprašuju voće! – Većina divljih oprašivača nestaje, jer ih niko ne gaji i ne neguje, 90% njih je nestalo još krajem prošlog ili početkom ovog veka, te pčele sve više dobijaju na značaju u proizvodnji hrane, jer praktično postaju dominantan oprašivač! – Bez pčelara danas ne bi bilo pčela… To je tragedija. – Svaki treći zalogaj hrane direktno zavisi od pčela, a svaki drugi indirektno! – Odgovornost svih država sveta je da svojim merama stimulišu pčelare da se bave pčelarstvom, jer ako odustanu, sledi nam sveopšta katastrofa.

Share This:

Oglašavanje na internet portalu

Oglašavanje na internet portalu

Ketering Sunce Pirot

Ketering Sunce Pirot