Ove sezone samo šest protivgradnih stanica brani poljoprivredno zemljište u Pirotu – video

13.05.2020. 11:01
protivgradna zastita

Tradicionalno 15. aprila , uprkos proglašenju vanrednog stanja zbog epidemije Kovid 19, na teritoriji cele Srbije aktivirana je mreža od 1.178 lansirnih stanica pod kontrolom 13 radarskih centara, a sezona odbrane od grada zvanično I otpočela. Iako potrebe za dejstvom nije bilo, zahvaljujući dozvolama MUP-a strelci su bili u mogućnosti da se pozivu na znak opasnosti od gradonosnih oblaka odazovu, kaže za Pi kanal Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada RHMZ Srbije. Prema Babićevim rečima, sezonu protivgradne zaštite Srbija je sa obezbeđenih 18.000 protivgradnih raketa, najspremnije dočekala za poslednjih desetak godina, ali je gorući problem I dalje nedostatak strelaca, posebno u istočnim I jugoistočnim delovima zemlje.
Pirotsko poljoprivredno zemljište ove sezone brani se samo raketama sa 6 aktivnih stanica.Prošle godine ih je bilo 7, meštani Temske ove godine nisu bili zainteresovani za borbu sa gradonosnim oblacima.
Postavljanje automatske protivgradne zaštite bio bi spas za proizvodnju na otvorenom I u pirotskom kraju I ovaj projekat je deo petogodišnjeg plana Centra za odbranu od grada RHMZ Srbije.
Većini stanica dopremljeno je u proseku po 12 raketa po lansirnom mestu, pirotske su dobile po 7 protivgradnih raketa. U centru za odbranu od grada kažu da je obezbedjena I magacinska zaliha za popunjavanje utrošenih raketa u narednim dejstvima.


Share This: