Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje Covida19 u maloprodajnim trgovinskim objektima i tržnim centrima

26.05.2020. 08:07
privredna komora pirot

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dostavio je Udruženju za trgovinu  Privredne komore Srbije  tumačenje članova 6. i 7. Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 (Sl. glasnik RS, br. 66/20), koji se odnose na obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava (tj. maski) od strane zaposlenih i korisnika usluga u maloprodajnim trgovinskim objektima i tržnim centrima.

Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 (članovi 6. i 7.) propisuje se da je obavezna upotreba maski od strane zaposlenih, kao i kupaca prilikom ulaska u maloprodajne trgovinske objekte. Dodatno, u preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije u okviru ublažavanja mera, dostupnim na veb sajtu Instituta na adresi: http://www.batut.org.rs/download/aktuelno/Trzni%20centri.pdf, koje se odnose na tržne centre i maloprodajne objekte,  definisana je neophodnost nošenja maski za zaposlene i potrošače prilikom boravka u objektu, dok se nošenje rukavica preporučuje samo za zaposlene koji obavljaju aktivnosti koje iziskuju njihovu upotrebu.

Takođe je definisano da kontrolu dezinfekcije ruku i nošenja maski vrši posebno za to određeno lice na ulazu u tržni centar, dok u maloprodajnim objektima/prostorima to obavlja zaposleni iz čega proizilazi da nije moguće primiti u maloprodajni objekat potrošača koji nema masku. Svaki potrošač je dužan da nosi zaštitnu masku prilikom kupovine u maloprodajnim trgovinskim objektima ili tržnim centrima. Ukoliko potrošač nema zaštitnu masku, maloprodajni trgovinski objekat ili tržni centar je dužan da mu omogući da istu kupi u maloprodajnom trgovinskom objektu ili tržnom centru.

Кontakt osoba za dalje aktivnosti po ovoj temi je: Milija Cvijović, samostalni savetnik u Udruženju za trgovinu, kontakt telefon: 011/3304-522, i-mejl: milija.cvijovic@pks.rs .

Share This:

Konkurs

Konkurs