Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama – video

26.06.2020. 11:45
batut

Danas je Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama. Ovaj važan dan se ove godine obeležava pod sloganom „Više znanja za bolju negu“.

Iz godine u godinu ulažu se sve veći napori kako bi se iskorenila trgovina drogama, a njihovo konzumiranje stavilo pod kontrolu. Ipak, prema podacima Kancelarije za borbu protiv droga Republike Srbije, ovaj problem je idalje prisutan, a tržišta droga postaju sve pristupačnija i složenija.

Zbrinjavajuća su istraživanja Instituta za javno zdravlje Batut, koja su pokazala da je 15 odsto učenika prvog razreda srednje škole probalo neku drogu, a supstance koje se najčešće koriste su marihuana, heroin i kokain. Zbog toga, ovogodišnji slogan ukazuje na značaj pravovremenih i tačnih informacija koje se prenose mladima o ovom ozbiljnom problemu.

Kancelarija za borbu protiv droga u saradnji s nevladinom organizacijom „ReGeneracija“ trenutno sprovodi istraživanje pod nazivom „Da znam šta radim“, koje ima za cilj povećanje efikasnosti Sistema za rano upozoravanje na nove psihoaktivne supstance. Rezultati ovog istraživanja pokazaće i koliku opasnost predstavljaju nove supstance na tržištu.

Da bi se problemu zloupotrebe droga moglo pristupiti na pravi način, neophodno je da se uključi čitavo društvo, zato što problem droga može da pogodi svakog od nas, navodi se u saopštenju Kancelarije za borbu protiv droga, jer se na tržištu pojavljuju nove i malo poznate supstance.

Share This: