Do 05.07.2020. ukupno je uzorkovano 2520 brisevana RT-PCR, od kojih je testirano 2493 uzoraka, za 27 uzoraka se čekaju rezultati.

Juče je od 53 uzoraka testiranih u laboratoriji u Beogradu izdat rezultat za 12 POZITIVNIH (4 iz Pirota, 1 iz Babušnice i 7 iz Bele Palanke), a danas, 05.07.2020. još 9 POZITIVNIH (3 iz Pirota, 1 iz Babušnice i 8 iz Bele Palanke)
Na području okruga ukupno je laboratorijski potvrđeno 209 osoba: Pirot:146 Babušnica 28 B.Palanka:33 ;Dimitrovgrad 2. Procenjuje se da je broj obolelih koji nije laboratorijski potvrđentri puta veći.

Od 10.06.2020. do 05.07.2020. registrovano je 53 laboratorijski potvrđenih novoobolelih lica iz44 porodice. Među potvrđenima su lica zapošljena u različitim ustanovama i firmama. Sva lica potrđena na COVID su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica.
DVA obolela lica su hospitalizovana u KC Niš i u stabilnom su stanju. Ostali oboleli su sa lakšomkliničkom slikom. Dva lica su oporavljena i otpuštena sa bolničkog lečenja.
NEOPHODNO je sprovoditi i dalje mere prevencije: NOŠENJE MASKI U ZATVORENOMPROSTORU, FIZIČKA DISTANCA OD 1,5m, PRANJE RUKU.

U NAREDNOM PERIODU OČEKUJE SE PORAST BROJA OBOLELIH.
Na osnovu povećanog broja pregleda u Kovid ambulanti, povećanja broja obolelih u poslednje dve nedelje, kao i registrovanja porodičnih epidemija i epidemija u pojedinim grupama,

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA se procenjuje NESIGURNA sa TENDENCOM PRELASKA U NESIGURNU, POD KONTROLOM ZDRAVSTVENE SLUŽBE I UZ STROGU PRIMENU SVIH MERA od strane SVAKOG POJEDINCA SUZBIĆEMO ŠIRENJE EPIDEMIJE NA LOKALNOM NIVOU

APEL GRAĐANIMA: PONAŠAJTE SE KAO DA JE SVAKO OKO VAS POTENCIJALNO ZARAŽEN (zbog postojanja zaraženih bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom)

SAMO SVI ZAJEDNO MOŽEMO SUZBITI EPIDEMIJU!!!! VIRUS CIRKULIŠE U POPULACIJI, PREPORUČUJE SE OTKAZIVANJE VEĆIH SLAVLJA, PROSLAVA I OKUPLJANJA U ZATVORENOM PROSTORU

Serološki brzi test iz krvi na lični zahtev ne treba raditi odmah posle kontakta sa pozitivnom osobom ili obolelim, jer je potrebno 7 do 14 dana da se stvore antitela u organizmu. Ukoliko neko želi test na lični zahtev mora da se konsultuje sa lekarom. Dobiće negativan test što ne znači da nije zaražen.