Dnevni izveštaj ZZJZ Pirot za 7.jul-raste broj obolelih

07.07.2020. 15:29
ZZJZ Pirot

Do 07.07.2020. ukupno uzorkovana su 2.554 brisa na RT-PCR, od kojih je testirano 2.515 uzoraka, za 39 uzoraka se čekaju rezultati. Danas je uzorkovano 25 briseva.
Od 27 briseva laboratorija je izdala rezultate za 18 da su POZITIVNI, za 5 uzorka se ponavlja analiza (66,7%pozitivnosti).
Na području Okruga ukupno je laboratorijski potvrđeno 228 osoba: Pirot 161, Babušnica 29, B.Palanka 36, Dimitrovgrad 2. Procenjuje se da je broj obolelih koji nije laboratorijski potvrđen tri puta veći, s obzirom da je po Odluci Vlade R Srbije ograničeno testiranje.
Od 10.06.2020. do 07.07.2020. registrovana su 72 laboratorijski potvrđena novoobolela lica iz 59 porodica. Među potvrđenima su lica zapošljena u različitim ustanovama i firmama, radno aktivno stanovništvo, omladina i deca. Sva lica potrđena na COVID su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica.

Klinička slika kod većine obolelih je laka ili srednje teška. TRI obolela lica su hospitalizovana u KC Niš i u stabilnom su stanju. U ovom periodu tri lica su oporavljena i otpuštena sa bolničkog lečenja.

NEOPHODNO je sprovoditi i dalje mere prevencije: NOŠENJE MASKI U ZATVORENOM PROSTORU, FIZIČKA DISTANCA OD 1,5m, PRANJE RUKU
U NAREDNOM PERIODU OČEKUJE SE PORAST BROJA OBOLELIH.
Na osnovu povećanog broja pregleda u Kovid ambulanti u Pirotu, povećanja broja obolelih u poslednje dve nedelje, kao i registrovanja porodičnih epidemija i epidemija u pojedinim grupama,
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA se procenjuje NESIGURNA sa TENDENCOM PRELASKA U NEPOVOLJNU, POD KONTROLOM ZDRAVSTVENE SLUŽBE I UZ STROGU PRIMENU SVIH MERA od strane SVAKOG POJEDINCA SUZBIĆEMO ŠIRENJE EPIDEMIJE NA LOKALNOM NIVOU

APEL GRAĐANIMA: PONAŠAJTE SE KAO DA JE SVAKO OKO VAS POTENCIJALNO ZARAŽEN (zbog postojanja zaraženih bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom) SAMO SVI ZAJEDNO MOŽEMO SUZBITI EPIDEMIJU!!!!
VIRUS CIRKULIŠE U POPULACIJI, PREPORUČUJE SE OTKAZIVANJE VEĆIH SLAVLJA, PROSLAVA I OKUPLJANJA U ZATVORENOM PROSTORU

Share This: