Danas umrla 1 osoba iz Pirota kod koje je potvrđena COVID infekcija

09.07.2020. 15:15
ZZJZ Pirot

– Do 09.07.2020. ukupno je uzorkovano 2578 briseva na RT-PCR, od kojih je testirano 2553 uzoraka, za 25 uzoraka se čekaju rezultati. Danas su uzorkovana 24 brisa.
Od 34 briseva laboratorija je izdala rezultate za 11 da su POZITIVNI, za 1 uzorak se čeka analiza.
Na području okruga ukupno je laboratorijski potvrđeno 240 osoba: Pirot:171 Babušnica 29 B.Palanka: 38 ; Dimitrovgrad 2. Procenjuje se da je broj obolelih koji nije laboratorijski potvrđen tri puta veći, sobzirom da je po Odluci Vlade R Srbije ograničeno testiranje.
Od 10.06.2020. do 09.07.2020. registrovano je 84 laboratorijski potvrđenih novoobolelih lica iz 68 porodica. Među potvrđenima su lica zapošljena u različitim ustanovama i firmama, radno aktivno stanovništvo, omladina i deca. Sva lica potrđena na COVID su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica.
Klinička slika kod većine obolelih je laka ili srednje teška. TRI obolela lica su hospitalizovana u KC Niš i u stabilnom su stanju. U ovom periodu pet lica su oporavljena i otpuštena sa bolničkog lečenja.
Danas je umrlo 1 lice iz Pirota kod kojeg je potvrđena COVID infekcija. Osoba je starosti 86 godina sa hroničnim bolestima.
NEOPHODNO je sprovoditi i dalje mere prevencije: NOŠENJE MASKI U ZATVORENOM PROSTORU, FIZIČKA DISTANCA OD 1,5m, PRANJE RUKU
U NAREDNOM PERIODU OČEKUJE SE PORAST BROJA OBOLELIH.
Na osnovu povećanog broja pregleda u Kovid ambulanti u Pirotu, povećanja broja obolelih u poslednje dve nedelje, kao i registrovanja porodičnih epidemija i epidemija u pojedinim grupama, EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA se procenjuje kao NEPOVOLJNA, POD KONTROLOM ZDRAVSTVENE SLUŽBE I UZ STROGU PRIMENU SVIH MERA od strane SVAKOG POJEDINCA SUZBIĆEMO ŠIRENJE EPIDEMIJE NA LOKALNOM NIVOU
APEL GRAĐANIMA: PONAŠAJTE SE KAO DA JE SVAKO OKO VAS POTENCIJALNO ZARAŽEN (zbog postojanja zaraženih bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom) SAMO SVI ZAJEDNO MOŽEMO SUZBITI EPIDEMIJU!!!!
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Zavod za javno zdravlje Pirot

Share This: