ZZJZ-Epidemiološka situacija u Pirotskom okrugu se pogoršava

11.07.2020. 15:39
ZZJZ Pirot

DNEVNI IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT ZA COVID 19
11.07.2020.g. PIROTSKI OKRUG
– Do 11.07.2020. ukupno je uzorkovano 2596 briseva na RT-PCR, od kojih je testirano 2572 uzorka, za 24 se čekaju rezultati.
Danas je od 24 uzoraka testiranih u laboratoriji u Beogradu za 10 novoobolelih lica rezultat POZITIVAN (9 iz Pirota, 1 iz Bele Palanke), za 6 uzoraka se ponavlja analiza.
Na području okruga ukupno je laboratorijski potvrđeno 249 osoba: Pirot: 179 Babušnica 29 B.Palanka:39; Dimitrovgrad 2
Od 10.06.2020. do 11.07.2020. registrovano je 93 laboratorijski potvrđenih novoobolelih lica iz 78 porodica. Među potvrđenima su lica zapošljena u različitim ustanovama i firmama, radno aktivno stanovnoštvo, omladina i deca. Sva lica potrđena na COVID su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica. Najveći broj obolelih, 60,2%, registrovan je u uzrasnoj grupi od 30 do 60 godina.
BROJ LABORATORIJSKI POTVRĐENIH JE SAMO VRH LEDENOG BREGA, SVAKODNEVNO SE POVEĆAVA BROJ OBOLELIH, što se vidi iz velikoj broja pregleda u COVID ambulanti. Zadnjih nekoliko dana obavi se oko 70 pregleda dnevno, od kojih je 80% sumnji na covid infekciju. Epidemiološkim ispitivanjem otkrivaju se porodične epidemije, kao i daleko veći broj obolelih u odnosu na broj testiranih i potvrđenih. EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U PIROTU SE POGORŠAVA.
TRI obolela lica su hospitalizovana u KC Niš i u stabilnom su stanju. Na grudnom odeljenju Opšte bolnice trenutno se nalazi sedmoro obolelih
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA se procenjuje kao NEPOVOLJNA POD KONTROLOM ZDRAVSTVENE SLUŽBE I UZ STROGU PRIMENU SVIH MERA od strane SVAKOG POJEDINCA SUZBIĆEMO ŠIRENJE EPIDEMIJE NA LOKALNOM NIVOU!!!
DA SITUACIJA NE IZMAKNE KONTROLI NEOPHODNO je POŠTOVATI SVE MERE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA PIROTA NOŠENJE MASKI U ZATVORENOM PROSTORU, FIZIČKA DISTANCA OD 1,5m, PRANJE RUKU, IZBEGAVANJE MASOVNIH OKUPLJANJA
SVAKO LICE KOJE DOBIJE SIMPTOME AKUTNE RESPIRATORNE INFEKCIJE TREBA DA SE IZOLUJE OD ČLANOVA PORODICE I SVIH OSTALIH
PONAŠAJTE SE KAO DA JE SVAKO OKO NAS POTENCIJALNO ZARAŽEN (zbog postojanja zaraženih bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom)
VIRUS INTENZIVNO CIRKULIŠE U POPULACIJI, OTKAZATI SLAVLJA, PROSLAVE I OKUPLJANJA U ZATVORENOM PROSTORU

Share This: