Stigli rezultati za 31 uzorak-8 pozitivnih na Covid 19

29.07.2020. 14:26
ZZJZ Pirot

Od početka epidemije do 29.07.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 2955 briseva na RT-PCR. Za 25 uzoraka se čekaju rezultati. Danas je uzorkovao još 32 briseva i poslato u laboratoriju IZJZ Niš.
Od ukupnog broja testiranih na okrugu je do sada laboratorijski potvrđeno 327 osoba: u Pirotu 217, Babušnici 31, Beloj Palanci : 75 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 29.07.2020. registrovana su 22 umrla lica (do kraja maja 19 lica i u julu 3 umrla lica) sa područja pirotskog okruga.
Na dan 29.07.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 31 uzorak, od kojih je 8 pozitivno na Covid-19, i to 2 lica iz Pirota i 6 iz Bele Palanke (25,8% pozitivnosti).
U junsko-julskom epidemijskom talasu registrovan je 171 laboratorijski potvrđen slučaj od kojih je više od dve trećine već izlečeno. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji ili na lečenju u bolnici. Članovi njihovih porodica su takođe u izolaciji.
Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot danas se nalazi 6 obolelih pod sumnjom na covid infekciju. Na lečenje u KC Niš nalazi se 6 lica, i to 3 iz Bele Palanke, jedno iz Babušnice i jedno iz Pirota.
Epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje nepovoljna, ali stabilna i pod kontrolom. Od ponedeljka broj pregleda u Kovid ambulantama DZ Pirot i DZ Bela Palanka se u odnosu na prehodnu nedelju polako smanjuje, s tim što je 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda.
Zbog postojanja zaraženih osoba bez ikakvih simptoma bolesti ili sa blagom kliničkom slikom, moramo se ponašati kao da je svako od nas potencijalno zaražen virusom.
Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji visok rizik za PRELIVANJE iz drugih mesta u Srbiji, te pogoršanje situacije u Pirotu i okrugu. Građani putuju turistički, odlaze na posao, studenti dolaze svojim kućama, svi ostvaruju mnogo kontakata
Svako lice koje dobije simptome akutne respiratorne infekcije treba da se izoluje od članova porodice i u zavisnosti od težine simptoma obrati lekaru.
Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …)
Virus još uvek intenzivno cirkuliše u populaciji.

Share This: