NALED- Platforma eAgrar ključ za razvoj poljoprivrede – video

18.09.2020. 07:15
naled_logo

Svetska banka odobrila je Srbiji projekat koji obuhvata eAgrar-platformu koja će olakšati registraciju oko 400 000 aktivnih gazdinstava I podnošenje zahteva za nacionalne podsticaje poljoprivrednicima. Implementacija ove platforme biće započeta po formiranju nove Vlade, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na svečanoj sednici Saveza za hranu I poljoprivredu u NALED-u.
Prema njegovim rečima sve baze biće uvezane, a to će pored lakše registracije i podnošenja zahteva za subvencije doneti i bolju kontrolu usklađenosti sa veterinarskim, fitosanitarnim i standardima zaštite životne sredine. Očekivanja su da će 1. januara 2022. svi moći da se registruju elektronski najavio je ministar Nedimović.
Prvi rezultati u razvoju eAgrara očekuju se već sledeće godine, a na listi prioriteta Saveza je i rad na izmeni propisa kako bi se olakšalo doniranje hrane koja po isteku roka počinje da gubi kvalitet, ali nije nužno pokvarena.
– Trećina proizvedene hrane na globalnom nivou se baci, a procenjuje se da je u oko 10% slučajeva uzrok tome pogrešno tumačenje deklaracije. Namirnice sa oznakom „najbolje upotrebiti do“, po isteku roka počinju da gube kvalitet, ali nisu nužno pokvarene kao one sa oznakom „upotrebiti do“ kao što su meso, riba i mleko. Zato je jedan od prioriteta Saveza zakonsko regulisanje donacije ovakvih proizvoda, kako bi oko 250.000 tona hrane koliko se godišnje baci moglo da se koristi za ishranu – rekao je Andrej Beslać, direktor kompanije Mlekoprodukt i novoizabrani predsednik Saveza za hranu i poljoprivredu u NALED-u.
Kao najveći rezultat rada Saveza koji je osnovan 2017. godine izdvojena je reforma angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi i uvođenje elektronske prijave, zahvaljujući kojoj je oko 50% sezonaca u poljoprivredi uvedeno u legalne tokove i za njih je plaćeno više od 400 miliona dinara poreza i doprinosa, dok su troškovi za poslodavce smanjeni za 30%.

Share This:

Oglašavanje na internet portalu

Oglašavanje na internet portalu

Ketering Sunce Pirot

Ketering Sunce Pirot