Dnevni izveštaj ZZJZ Pirot za COVID 19

30.10.2020. 15:57
ZZJZ Pirot

Od početka epidemije do 30.10.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 4018 briseva na RT-PCR. Danas, 30.10.2020. uzorkovano je i poslato 12 briseva u laboratoriju “VATRENO OKO “ u Nišu.
Na dan 30.10.2020.g., iz laboratorije stigli su rezultati za 18 uzoraka, od kojih su TRI POZITIVNA (dva iz Pirota i jedan iz Bele Palanke).
Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas laboratorijski je potvrđeno 399 osoba: u Pirotu 273, Babušnici 38, Beloj Palanci 83; Dimitrovgradu 5. Od početka epidemije do danas registrovano je 28 umrlih lica sa područja okruga.
Od početka oktobra 2020. god. do danas registrovano je 19 novoobolelih laboratorijski potvrđenih. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (31 lice je u kućnoj izolaciji). Procenjuje se da je broj zaraženih višestruko veći, sobzirom da su ograničene indikacije za PCR testiranje, kao i da se mnogi oboleli ne javljaju zdravstvenoj službi. U zadnje dve nedelje došlo je do povećanja broja pregleda u COVID ambulantama na području okruga.
Epidemiološka situacija u okrugu je NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU, iz dana u dan se pogoršava. Registruju se porodične epidemije.
Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leče se tri bolesnika sa pneumonijom, od kojih je jedan sumnjiv na COVID 19, a dva bolesnika su otpuštena kući.
Uzimajući u obzir pogoršanje epidemiološke situacije u R.Srbiji, u zemljama u okruženju i Evropi i sezonu jesen-zima koja pogoduje pojavi i širenju respiratornih infekcija (posebno zbog boravka u zatvorenom prostoru), POTREBNO JE I DALJE DOSLEDNO i ODGOVORNO POŠTOVATI SVE MERE PREVENCIJE.
Imperativ je održati epidemiološku situaciju pod kontrolom aktivnim zalaganjem svakog pojedinca i svih nadležnih institucija.
Potrebno je da u skladu sa preporukama Vlade RS, inspekcijske službe pojačaju nadzor nad sprovođenjem preventivnih mera u svim javnim ustanovama, školama, predškolskim ustanovama, firmama, fabrikama, ugostiteljskim objektima, zdravstvenim ustanovama, gradskom i međugradskom prevozu….
U narednom periodu visok epidemiološki rizik predstavljaju proslave i okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru (slave, svadbe, rođendani….), te je potrebno obustaviti masovna okupljanja.

Share This: