Danas je Sveti Luka

31.10.2020. 19:52
sveti_luka

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju slavu Sveti Luka, u narodu poznatu kao Lučindan. Luka je jedan od četvorice jevanđelista i pisac je Jevanđelja po Luki i Dela apostolskih.

Sveti Luka se poštuje kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika, mnogih porodica. Poznato je da je lečio besplatno, a veruje se i da njegove mošti imaju isceliteljsku moć.

Prema bogoslužbenom kalendaru Srpske pravoslavne crkve, ovaj dan nije obeležen kao zavetni, već je kao “crno slovo” svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve.

Sveti Luka je život okončao u 84. godini, a hrišćanska tradicija kaže da je Luka napisao Sveto Jevanđelje po Luki – treće jevanđelje (po redosledu u Novom zavetu), i Dela apostolska. Njegove mošti se čuvaju u Carigradu.

Danas nikako ne bi trebalo da pokrećete svađe i budete negativni, jer je Sveti Luka bio blag i pomagao je ljudima.

U Srbiji se takođe na Svetog Luku koncima opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku. U narodu postoje i izreke: “Ide Luka, eto vuka” ili “Sveti Luka, sneg do kuka” jer nastupa zima kada se vukovi približavaju selima.

Svetog Luku kao svog zaštitnika slave i obrazovne ustanove, među kojima je i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju.

Share This: