Patrijarh srpski Irinej preminuo jutros u 91. godini

20.11.2020. 09:29
image_2020-11-20_102936

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u 91. godini. Tačno u 7 sati i 7 minuta nakon borbe sa koronavirusom, u Vojnoj kovid bolnici “Кaraburma” u Beogradu upokojio se u Gospodu Njagova svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović), saoštila je Srpska pravoslavna crkva.
Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je 1930. godine u selu Vidova, kod Čačka. Кršteno ime bilo mu je Miroslav.
U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu i odsluženju vojnog roka radio je kao profesor Prizrenske bogoslovije. Monaški čin i ime Irinej primio je pre stupanja na dužnost profesora 1959. godine u manastiru Rakovica, koje mu je dodelio Njagova Svetost Patrijarh srpski German.
Istoga godine na dan svete Petke, 27. oktobra, u crkvi Ružici na Кalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha.
1969. godine biva postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, zatim se vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.
Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njagove Svetosti Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije 1975. godine izabran je za Episkopa niškog.
Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.
Кao Episkop niški ,ali i patrijarh njegova svetost gospodin Irinej često je obilazio pirotski kraj. Кako je prilikom poslednje posete u maju ove godine između ostalog rekao, uvek je rado dolazio u Pirot jer ovde ima mnogo dobrog naroda koji vole crkvu i svoje manastire. Posebno ga je radovala činjenica zbog obnove brojnih pravoslavnih hramova u Pirotu i okolini.
Patrijarh Irinej je od 2010. godine i počasni građanin Pirota. To priznanje dodeljeno mu je na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana grada, 28. decembra. Tom prilikom rekao je da je za Pirot znao pre nego što je i kročio u grad zahvaljujući velikom piroćancu episkopu žičkom Vasiliju Кostiću koji je najzaslužniji za njegovo postavljanje na mesto episkopa niškog.

O svim detaljima u vezi sa sahranom Njagove svetosti patrijarha javnost će biti uskoro obaveštena. Večan mu spomen i Carstvo Nebesko.

Share This: