ZZJZ – Na današnji dan registrovano još 20 pozitivnih lica sa područja okruga na Covid19

21.11.2020. 15:34
ZZJZ Pirot

Na današnji dan registrovano je ukupno 20 POZITIVNIH lica sa područja okruga (na PCR testu 14 pozitivnih i na antigenskom 6 pozitivnih (Pirot 9, Dimitrovgrad 5, Bela Palanka 5 i Babušnica 1).

Od 02. do 20. novembra 2020. god. uzorkovano je  560  briseva na PCR od kojih je 285 POZITIVNO (152 iz Pirota, 90 iz Dimitrovgrada, 33 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 5 iz Babušnice), što predstavlja nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH (zbog postojanja velikog broja asimptomatskih slučajeva, zato što se mnogi oboleli ne jave lekaru, kao i da se mali broj obolelih testira )

Sva lica potrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. (719 lica su u izolaciji). Danas je naložena mera kućne izolacije za 56 lica, a ukinuta za 23 (potvrđeni i njihovi kontakti). Povećava se broj pregleda u COVID ambulantama: u DZ Pirot juče je obavljeno 190 pregleda, u Dimitovgradu oko 100, DZ Babušnica 50 i DZ bela Palanka oko 50.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih PCR i antigenskim testom  do danas laboratorijski je potvrđeno 705 osoba: u Pirotu 436, Babušnici  43, Beloj Palanci 123; Dimitrovgradu 103. Od početka epidemije do danas registrovano je 31 umrlo lice sa područja okruga.

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu i Beloj Palanci procenjuje se kao  VANREDNA, u Pirotu kao NEPOVOLJNA sa tendencom prelaska u VANREDNU, dok se na području opštine Babušnica procenjuje kao NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči se 5  bolesnika sa pneumonijom (3 iz Dimitrovgrada i 2 iz Pirota).

  INTENZITET VIRUSA JE VRLO VISOK !!! U naredne dve nedelje očekuje se porast broja obolelih. POŠTUJTE SVE PREVENTIVNE MERE.  

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Share This: