Dnevni izvestaj ZZJZ Pirot

04.01.2021. 15:38
ZZJZ Pirot

Na današnji dan registrovano je ukupno 14 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih  lica sa područja okruga (Pirot 13, Dimitrovgrad /, Bela Palanka / i Babušnica 1), dok je    juče i danas preminulo 6  lica u Opštoj bolnici Pirot. U dane praznika i vikenda je uvek evidentno smanjen broj pregleda, broj uzorkovanih briseva na PCR i  antigeni test, pa i broj pozitivnih. Očekuje se povećan broj registrovanih lica u narednim danima.

Danas  su  poslata 33 uzorka brisa na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 2880 osoba: u Pirotu 1790, Babušnici 320 , Beloj Palanci 473, Dimitrovgradu 297. Od početka epidemije do danas registrovano je 118 umrlih lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 04.01.2021. preminulo je 89 lica u Opštoj bolnici Pirot.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari.

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 21 lice a ukinuta za 73 (potvrđeni i kontakti).

Juče u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno je ukupno 132 pregleda od kojih je 26  prvih i 106 kontrolnih (25% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). I dalje je veliki broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 57 bolesnika (39 iz Pirota, 10 iz Dimitrovgrada, 4 iz Babušnice, 4 iz Bele Palanke).

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je vanredna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI JE JOŠ UVEK  VISOK!!! POSTEPENO SE SMANJUJE BROJ OBOLELIH

SAMO  ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!

Share This: