Uprava carina: sprečeno krijumčarenje zlatnog i srebrnog nakita

03.03.2022. 13:30

Carinici su 2. marta 2022. godine na prelazima Horgoš i Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili krijumčarenje skoro dva kilograma zlatnog i srebrnog nakita, koje su putnici pokušali da prenesu preko granice u prtljagu.

Zlatni nakit čija je vrednost procenjena na oko 11.000 evra otkriven je kada je za detaljan pregled na izlaznoj strani prelaza Horgoš izdvojen automobil ”BMW” švedskih registarskih oznaka.

Njime je iz Turske ka Švedskoj, čiji je državljanin, sam putovao 26-godišnji muškarac, koji je na prelaz ušao preko zelenog kontrolnog prolaza, namenjenog putnicima koji nemaju ništa za prijavljivanje.

Pored toga, on je prilikom susreta sa carinicima, dodatno potvrdio da sem ličnog prtljaga ne nosi ništa drugo i da kod sebe nema više od dozvoljene količine gotovog novca, niti drugih dragocenosti koje bi trebalo prijaviti.

Međutim, prilikom pregleda automobila, ispod suvozačkog sedišta pronađen je ranac, u kojem se nalazilo nekoliko kesica sa devet zlatnih narukvica, dva prstena i jednom masivnom ogrlicom sa velikom pločicom, ukupne težine od oko 300 grama.

Istog dana su i na prelazu Gradina carinici zajedno sa policijom otkrili i zaplenili oko kilogram i po srebrnog nakita, koji jedna putnica nije imala nameru da prijavi prilikom prelaska granice.

Prekršaj je otkriven kada je za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen automobil ”audi” nemačkih registarskih oznaka.

Njime je iz Istanbula ka BiH putovalo četvoro putnika, koji su na pitanje da li imaju nešto da prijave takođe rekli da sa sobom nose samo lični prtljag.

Kontrolom koja je potom usledila, najpre je u ličnoj torbi 58 godišnje državljanke BiH pronađeno više od 900 grama srebrnog nakita.

Potom su i u torbama druge dve mlađe putnice automobila pronađene kesice sa srebrnim nakitom ukupne težine od oko pola kilograma.

Kako se kao vlasnica celokupne količine zaplenjenog nakita prijavila putnica kod koje je pronađen najveći deo, protiv nje je kao i u slučaju putnika sa prelaza Horgoš, pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Na sajtu Uprave carina, kao i na svim prelazima apeluje se na putnike da prijavljuju sve dragocenosti koje nose sa sobom. Podsećamo da se ovaj propis jednako odnosi na sve putnike, uključujući i one koji samo prolaze kroz Republiku Srbiju. Ipak pojedini putnici tu jasno propisanu obavezu izbegavaju i time svesno rizikuju da im dragocenosti budu privremeno ili trajno oduzete.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu