Uspeh učenika Tehničke škole na konkursu “Evropa i ja”

04.04.2022. 13:28

Na konkursu u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji, koji je održan online, ekipa Tehničke škole osvojila je drugo mesto u ukupnom plasmanu. Multimedijalni rad i aplikacija učenika naše škole dobio je najviše glasova publike, a po glasovima žirija je zauzeo drugo mesto.
Tim Tehničke škole je za konkurs “Evropa i ja” izabrao temu “Životna sredina i klimatske promene su važne”. Ideja je da se na najzanimljiviji mogući način podigne svest o zaštiti životne sredine, ali i o poteškoćama sa kojima se suočavaju određene države Evropske unije. Učenici trećeg razreda Milan Stojanović, Andrija Manić i Aleksandar Panić i profesor Bojan Ćirić, njihov mentor, v ršili su istraživanja o problemima i pokušali su da igračima svih uzrasta to prenesu na najlakši i najzanimljiviji način.
Tim je izradio interaktivnu aplikaciju u vidu kviza, tako da svaki učesnik može dosta da nauči o faktorima koji utiču na životnu sredinu, kao i do čega dovode klimatske promene. Takođe, pored pitanja o ekološkim problemima životne sredine, postoje i pitanja o prirodnim znamenitostima tih država i zanimljivostima u vezi sa njima. Pored pitanja i kviza, nalazi se i tekst sa pojašnjenjem o ekološkim problemima te države.

Kviz sadrži po 4 pitanja za svaku državu koja su ubačena u interaktivni kviz, to jest aplikaciju. Sve države su otključane, osim Republike Srbije, koja se otključava tek nakon rešavanja pitanja vezanih za sve ostale države u aplikaciji. Klikom na marker iznad države otvaraju se i kviz i tekst. Redosled rešavanja kvizova o državama nije bitan. Ukoliko igrač ne reši tačno pitanja koja su vezana za Srbiju, igrica ga vraća na početak. “Progres bar” se puni kada se reši određeni deo igrice. Cilj interaktivne aplikacije i kviza nije samo podizanje svesti o zagađenju i njegovom negativnom uticaju na životnu sredinu, već i sticanje znanja o problelima i prirodnim znamenitostima tih država.

Kao krajnji ishod rešavanja svih kvizova, zaključno sa pitanjima o Srbiji, igraču se prikazuje poruka sa čestitkama za uspešno završenu igru i za usvojeno novo znanje o ekološkim problemima i prirodnim znamenitostima određenih država Evropske unije. Za osvojeno drugo mesto predviđeno je nagradno putovanje. Učenici trećeg razreda Milan Stojanović, Andrija Manić i Aleksandar Panić i profesor Bojan Ćirić, njihov mentor, posetiće neku od zemalja Evropske unije ako to dozvoli epidemiološka situacija, navodi se saopštenju Tehničke škole Pirot.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu