Ministarstvo finansija: Obveznici fiskalizacije da ispune zakonsku obavezu

20.04.2022. 14:04

Ministarstvo finansija podseća da su, u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, svi obveznici fiskalizacije u obavezi da najkasnije do 30. aprila 2022. godine pređu na novi model fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja. U skladu sa tim, potrebno je da počev od 1. maja 2022. godine, obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama, a u skladu sa Zakonom.

Obveznici fiskalizacije su u obavezi da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih prostorija, a zatim je potrebno da, preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili. Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za efiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti.

Кada je reč o fiskalnim uređajima, Poreska uprava je do sada odobrila čak 423 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, a na adresi https://www.purs.gov.rs/fiskalizacija/eFiskalizacija/registar-odobrenih-elemenata-efu.html se nalazi spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

Iz Ministarstva finansija pozivaju obveznike fiskalizacije da u najkraćem roku ispune zakonsku obavezu, s obzirom na to da je ostalo malo vremena do obaveznog prelaska na novi model e-fiskalizacije.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu