“Dug život za sve” – Nedelja imunizacije – video

29.04.2022. 14:00

Ove godine obeležava se sedamnaesta po redu nedelja imunizacije u Evropskom regionu, pod sloganom „Dug život za sve“. Cilj obeležavanja ove sedmice je da se svima u svakoj zemlji omogući podjednaka dostpunost vakcina, što bi značilo i duži i zdraviji život, navode u Zavodu za javno zdravlje Pirot. Obuhvat vakcinacijom je minulih nekoliko godina bio u opadanju, naročito u 2020. godini kada je iznosio nešto više od 60 procenata.
U ovom periodu, dodaje Zec, nije bilo registrovanih zaraznih bolesti te vrste. Ukidanjem mera protiv epidemije Korona virusa, daje se mogućnost endemskim virusima. Ukoliko ne postoji visok obuhvat imunizacije, koji podrazumeva iznad 95 % vakcinisane, generacije, planirane dece, lako može doći do epidemija.
Uprkos već godinama prisutnim antivakcinalnim stavovima kod pojedinaca, u pirotskom okrugu je obuhvat vakcinacijom kod dece zadovoljavajući.
Epidemiolog, Radmila Zec, apeluje na roditelje da ne čekaju poziv već da decu do 14 godina, koja su propustila svoj termin odvedu na vakcinaciju.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu