Dan ustanka naroda Srbije – čuvanje od zaborava – video

07.07.2022. 14:39

Dan ustanka naroda Srbije, 7. Jul, je dan koji je u periodu od 1945. do 2001. godine obeležavan kao Državni praznik. Na ovaj datum je 1941. godine, jugoslovenski komunista Žikica Jovanović- Španac je u Beloj Crkvi kod Krupnja opalio prvu ustaničku pušku i ubio dva žandarma na seoskom vašaru. Odlukom Vlade Republike Srbije, 9. Jula 2001. godine ovaj praznik je ukinut, ali ga i danas obeležavaju Savezi udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata. SUBNOR grada Pirota je polaganjem venaca i cveća na spomen obeležju “Padež” kod sela Petrovca odao počast onima koji su za slobodu dali svoje živote.
Oko 16 000 boraca iz ovog kraja je učestovalo u narodnooslobodilačkom ratu, a prema rečima Todorovskog, oni su mahom bili deo 22, 37. i 46. Divizije. Blizu dve hiljade boraca je izgubilo svoje živote. Poseban značaj imaju Siniša Nikolajević, Milivoje Mani-Albanta i Blagoje Kostić, tri narodna heroja.
Miodrag Milić, predsednik Skupštine gradskog odbora SUBNOR-a Pirot, je u izjavi za Pi kanal rekao da ovakve događaje ne smemo da zaboravimo.
U narednom periodu, SUBNOR grada Pirota će nastaviti sa aktivnostima obeležavanja važnih datuma istorije Pirotskog kraja.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu