Solarna Srbija: građani izabrali razvoj solarne energetike

21.07.2022. 09:51

Upravo je završena donacijska kampanja Solarna Stara – za prve zadružne solarne elektrane u Srbiji. U finišu kampanje ciljana suma za solarne elektrane koje će biti postavljene u dva staroplaninska sela (Temska i Dojkinci) premašena je – prikupljeno je 116% predviđenog novca! Dodatni novac koji su građani donirali biće utrošen na dodatne solarne panele.
Ovog meseca i Ekonomska škola u Pirotu instalirala je solarnu elektranu. Sve ovo su dobre vesti, ali budućnost proizvodnje solarne energije u Srbiji još nije jednostavna. U trenutku kada se proslavlja uspešan kraj prve kampanje za solarne elektrane, prvi računi za struju koje su dobila domaćinstva kupaca-proizvođača (prozjumera), alarmirali su ove porodice koje su pionirski zakoračile u postavljanje solarnih panela i korišćenje i predaju viškova tako proizvedene struje. Građani već prepoznaju i biraju solarnu energiju, kao izvor energije koji je dostupan i obnovljiv, ali su suočeni sa institucionalnim kontekstom koji još nije spreman za to. Na sreću, nisu sami, čitav niz organizacija, kompanija i pojedinaca spreman je da udruži snage kako bi obnovljivi izvori energije u rukama građana postali stvarnost u Srbiji.
Energetska zadruga Elektropionir, zajedno sa mesnim zajednicama Temska i Dojkinci i gradom Pirotom, pokrenula je inicijativu Solarna Stara čiji je cilj postavljanje prvih zadružnih solarnih krovnih elektrana u dva staroplaninska sela. Novčana sredstva, prihod od prodaje struje iz ovih elektrana, biće stavljen na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama, za aktivnosti koje unapređuju život zajednice. Važno je napomenuti i to da je ovim projektom predviđena ugradnja solarnih panela sa garancijom od 25 godina, što znači da će sav godišnji prihod – koji se ostvari od proizvodnje i prodaje električne energije iz ovih elektrana – čitavih 25 godina obezbeđivati dodatne prihode lokalnoj zajednici.
Od 21. juna, kada je na dan dugodnevice kampanja Solarna Stara započela, novac za prve zadružne krovne solarne elektrane u Srbiji doniralo je 230 građana. Kao što je u inicijalnom pozivu i navedeno, s obzirom da je ciljana suma premašena, sav novac će biti usmeren na dodatne solarne panele. Osnovnim projektom predstavljena je izgradnja dve solarne elektrane od po 14 panela, ali svaki panel više, i prihod od njega, pružaće još veći doprinos lokalnim zajednicama u selima Dojkinci i Temska. Ukupna vrednost ovog projekta je 1.680.000 dinara. Članovi i članice Elektropionira su uz pomoć donatora i iz sopstvenih sredstava prethodno prikupili polovinu ovog iznosa, a sada je druga polovina prikupljena uz podršku građana, kroz donacijsku kampanju.
Zadrugarska tradicija postoji u Srbiji i odlično je primeniti je i na proizvodnju energije iz održivih izvora. Prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini, nakon donacijske kampanje, sada očekuju dalje razvojne faze i izazovi: izrada projekta i dobijanje dozvola, zatim izgradnja i instalacija i potom puštanje u rad. O svim fazama ćemo izveštavati javnost i svi najvažniji podaci će biti vidljivi na sajtu Energetske zadruge Elektropionir.
Krovne solarne elektrane na Staroj planini će biti pokazni primer: potvrda da smo spremni da se okrenemo od destruktivnih, neodrživih tehnologija poput malih derivacionih hidroelektrana ka zelenijim rešenjima poput solarnih energije i to kroz udruživanje građana i solidarnost.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu