“Zaglavljeni u vremenu” Negoslava Đorđevića -novo izdanje Narodne biblioteke Pirot

22.07.2022. 11:09

Narodna biblioteka Pirot poslednjih godina izuzetnu pažnju poklanja izdavačkoj delatnosti. Najnovije izdanje Biblioteke je roman “Zaglavljeni u vremenu” autora Negoslava Đorđević, koji predstavlja drugo, dopunjeno izdanje romana “Izdaja i zločin”. Autobigrafski roman Negoslava Đorđevića bi se mogao prema dominantnom strukturnom elementu, smatrati na prvom mestu romanom zbivanja jer je fabula okosnica romaneskne strukture, ali i romanom lika jer se autor bavi intimnim svetom svojih junaka, odnosom prema sredini, misaonim i duhovnim preokupacijama.

Glavni lik u romanu je Dušan, vojnik Jugoslovenske narodne armije koji se, ranjen, iz bolničke postelje priseća i svog najranijeg detinjstva, i godina službovanja u vojsci, sa posebnim akcentom na period ratovanja, kao i na okolnosti koje su prethodile tom haosu. Vremenski situiran u poslednju trećinu dvadesetog veka a prostorno razuđen od staroplaninskih vrleti do Dervente, Slavonskog Broda i ratom zahvaćenih bosanskih sela, roman odslikava svu tragediju koja nas je zadesila u tom periodu. U tom smislu autor se pre svega služi iskustvenom građom, odnosno onim što je doživljeno, preživljeno i proživljeno, pa je informativna vrednost romana njegov osnovni kvalitet, uz naravno, ispoštovane standarde književne estetike. Kroz upečatljive likove romana i njihove sudbine, ogleda se apsurdnost i zlo koje podrazumeva rat.

Jednostavno komponovan što ga čini vrlo čitljivim i omogućava laku komunikaciju, roman “Zaglavljeni u vremenu” jeste svojevrsni literarni dokument o jednom vremenu, ali konačni obračun autora sa sopstvenim demonima prošlosti.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu