“Lužnički megdan” od 7. do 9.oktobra

28.09.2022. 12:37

Nebeski trkači iz deset zemalja u Lužnici narednog vikenda
Čuveni „Lužnički megdan“ održava se peti put u Babušnici od 07. do 09. oktobra, a učestvovaće 102 trkača iz 10 zemalja.
Vrlo izazovne staze, tehnički detalji, gostoljubivi ljudi i kontakt sa netaknutom prirodom samo su neki od razloga, zbog kojih se ljubitelji sportova u planini vraćaju Babušnici. Lužnički megdan se transformisao u Lužnički Skaj Rejs, tehničko planinsko trčanje u okviru nacionalne lige Srbije. Ovo je ujedno i poslednja (sedma) trka skajraning lige, gde će se odlučivati pobednici u obe konkurencije. Trka takođe nosi i ITRA bodove za najveću trku planete – UTMB u Šamoniju (Francuska).
Staza ima 26 km sa 1.600m uspona. Start je zakazan za subotu 8.oktobra u 8 časova u centru Babušnice i vodi put Stolske planine i njenog najvišeg vrha.
Na ciljnu liniju izlazi 102 takmičara iz 10 zemalja. Engleska, Danska, Rusija, Slovenija, Makedonija, Bosna, Crna Gora, Кazahstan i Belorusija. Najmlađi učesnik je Marko Aleksić (13 godina, selo Vava). Rutu odlikuju strme deonice kroz Golemi Stol i kuloari sa siparom, a takmičari imaju 6,5 sati da stignu do cilja (vremenski limit).
U muškoj konkurenciji glavna bitka će se voditi između Žerajića, Bazića i Lončarevića a kod dama između Miluše Bošković, Tatjane Jovanović i Marije Кostić. Naravno, moguće je da se i strani takmičari uključe u borbu za postolje, to će se videti na stazi.
Skajraning podrazumeva trčanje na planinske vrhove i neuređene terene, tehničke deonice i vertikale. Na našim prostorima skajraning asocijacija Srbije organizuje takmičenja od 2014. godine, a ove godine Lužnički Skaj Rejs organizuje uz pomoć i su-organizaciju turističke organizacije Babušnica i opštine Babušnica.
Sve informacije o trci: : https://www.skyrunning-serbia.com/kalendar-2022/luznicki-skyrace-26-km-1-600-d/
Startna lista:https://trka.rs/events/309/runners/

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu