Tehnička škola sutra obeležava 144 godine od osnivanja

29.09.2022. 08:43

U petak 30. septembara Tehnička škola obeležava Dan škole, 144 godine od osnivanja.
30. septembra 1878. godine, ubrzo nakon oslobođenja našeg kraja od Turaka, odlukom tadašnje Srpske vlade doneto je rešenje o osnivanju prve srednje škole u našem okrugu Trgovačko – zanatlijske škole „da bi se zadovoljile industrijske i trgovačke potrebe naroda u Pirotu i okolini“.
Školu je u prvoj generaciji pohađalo dvanaestoro učenika, radilo je dvoje nastavnika, a nastava se izvodila prema Privremenom nastavnom planu i programu i obuhvatala je izučavanje potrebnih nauka i veština za tehnička i trgovačka preduzeća: srpski jezik-8 časova nedeljno, zemljopis-3, istorija-2, račun-3, crtanje-3, krasnopis-2, nauka hrišćanska-2, crkveno pevanje-2, građansko pevanje-2, ukupno 29 časova nedeljno. Na kraju školske godine, juna meseca, održani su javni ispiti.
Godinama i decenijama škola je menjala ime, školske zgrade i zanimanja, ali je uvek pratila potrebe zajednice i želje roditelja i učenika. Tehnička škola danas je prestižna i u Okrugu prepoznata kao napredna i perspektivna. To najbolje dokazuju upis u prvi razred, iskazane prve želje svršenih osnovaca za upis u Tehničku školu i rezultati učenika škole na takmičenjima i prijemnim ispitima.
U modernom, informatičkom dobu, škola je našla svoj put: obrazovni profili su u skladu sa potrebama modernog doba i razvojem privrede i industrije našeg okruga, školski prostor je rekonstrukcijama i dogradnjom prilagođen potrebama savremene nastave, neprestano se nabavlja i upotpunjava oprema u kabinetima, laboratorijama i radionicama za sve obrazovne profile, inovira se nastava. Organizacijom nastave pomoću Mudl platforme i Tims aplikacije u uslovima pandemije škola je opravdala renome moderne i napredne tehničke škole.
Ipak, najveća vrednost škole su njeni učenici, oni svojim rezultatima i postignućima potvrđuju da se u moderno opremljenoj i dobro organizovanoj školi uspešno savladavaju svi zadaci i ciljevi postavljeni nastavnim planovima i programima. Uz pomoć svojih nastavnika i mentora učenici škole postižu uspehe u gotovo svim oblastima i na svim nivoima takmičenja. Samo u prošloj školskoj godini učenici naše škole osvojili su pet prvih mesta na republičkim takmičenjima iz fizike, programiranja, saobraćaja i mehatronike, učenička kompanija škole osvojila je drugo mesto na državnoj smotri učeničkih kompanija, a multimedijalni rad učenika škole osvojio je drugu nagradu na konkursu Evropskog dnevnika.
U budućnosti zadataka je dosta i sigurno je da će biti i mnogo izazova, ali ono što bi trebalo da bude osnovni zadatak za sve u školi je da se čuvaju vrednosti decenijama građene, da se unapređuje sve ono po čemu smo kao škola prepoznatljivi i na šta smo ponosni: kvalitetan rad sa mladim ljudima i dobri rezultati koje oni postižu i kao učenici, ali i kasnije kao studenti, vredni radnici, uspešni poslovni ljudi, menadžeri, inženjeri, profesori.
Dan škole biće obeležen različitim aktivnostima u školi.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu