Završna manifestacija Čitalačke značke -druženje dece sa piscem Dejanom Aleksićem

18.10.2022. 12:32

Povodom uspešnog okončanja ovogodišnje, trinaeste po redu, manifestacije „Čitalačka značka“, održane tokom juna, gost Biblioteke biće Dejan Aleksić, poznati književnik. Dejan Aleksić je dvostruki dobitnik nagrada “Politikin zabavnik” i “Neven”, a među značajnim priznanjima koja je dobio za književno stvaralaštvo za decu nalaze se i Nagrada Zmajevih dečjih igara, “Zlatno Gašino pero”, nagrada Radio Beograda, nagrada Sajma knjiga u Beogradu, “Rade Obrenović”, “Plavi čuperak”, “Dušan Radović” kao i međunarodna nagrada “Mali princ”.

On će o svom stvaralaštvu i brojnim knjigama namenjenim najmlađima, od kojih su neke zastupljene i u školskoj lektiri, govoriti na završnoj svečanosti koja će se, zbog preseljenja Biblioteke, održati u školi “Osmi septembar” sa početkom u 12 časova. Moderator druženja sa Dejanom Aleksićem je Elizabeta Georgiev, književnica i bibliotekar.

Biblioteka je i ove godine za učesnike “Čitalačke značke” pripremila brojna iznenađenja u vidu prigodnih nagrada najuspešnijim takmičarima koje predstavljaju ozbiljan motiv i podsticaj deci da još više zavole čitanje i da biblioteku prepoznaju kao omiljeno mesto za druženje, igru i učenje. Pored plaketa, knjiga i originalnih majica, svih ovih godina tradicionalno se organizuje i druženje sa poznatim dečjim stvaraocima. Otkako je ova manifestacija koja promoviše knjigu i čitanje obnovljena 2010. godine, posle dvodecenijske pauze, pirotski osnovci su imali priliku da se susretnu i druže sa Violetom Babić, Jasminkom Petrović, Igorom Kolarovim, Vesnom Aleksić, Vladom Arsićem, Brankom Stevanovićem, Milojem Radovićem, Vladislavom Vojnović, Stefanom Mitićem Tićmijem, Nikoletom Novak i dr.

Otvoren je i poziv za predloge, kako bi se spiskovi sa predviđenom literaturom za čitanje redovno inovirali novim naslovima, predloženim od strane dece, učitelja, nastavnika i bibliotekara, jer je i to jedan od načina da čitanje i “Čitalačka značka” i dalje pobuđuju pažnju pirotskih osnovaca.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu