Svetski dan borbe protiv side – video

01.12.2022. 12:34

Povodom Svetskog AIDS dana, 1. decembra, pod sloganom – „Izjednačimo” pozivamo da zajedničkim delovanjem omogućimo rešavanje nejednakosti i pomognemo u okončanju ove pandemije, sa ciljem da se do 2030. godine okonča AIDS kao globalna pretnja po zdravlje.

Epidemiološka situacija u svetu i Evropi
Pandemija uzrokovana HIV-om je i dalje glavni javnozdravstveni globalni izazov, koja je do kraja 2021. godine preme procenama UNAIDS-a odnela više od 40 miliona života, dok je više od 84 miliona ljudi bilo inficirano HIV-om.
HIV infekcija je postala hronično zdravstveno stanje koje omogućava ljudima koji žive sa HIV-om da vode dug i produktivan život. U cilju eliminacije HIV infekcije kao javnozdravstvenog problema potrebno je da, u svakoj zemlji do 2025. godine:
– 95% svih osoba inficiranih HIV-om bude dijagnostikovano
-da 95% dijagnostikovanih osoba inficiranih HIV-om bude na lečenju antiretrovirusnim lekovima (ART) i
– da 95% osoba na lečenju ima nemerljivu količinu virusa u krvi.
U skladu sa preporukama SZO od 2016. godine antiretrovirusnu terapiju treba započeti čim se HIV infekcija dijagnostikuje, najbolje u ranom stadijumu, da bi efekti terapije bili ne samo dobrobit za osobe inficirane HIV-om, već i da bi se redukovao prenos HIV-a na druge osobe.
Rizik od inficiranja HIV-om je 35 puta veći među osobama koje injektiraju droge, 30 puta je veći za žene koje se bave seksualnim radom, 28 puta je veći među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima i 14 puta je veći za transrodne osobe u odnosu na opštu populaciju.
Rano dijagnostikovanje je važno jer omogućava ljudima da ranije započnu lečenje HIV infekcije, što zauzvrat povećava njihove šanse za dug i produktivan život i sprečava dalji prenos na druge osobe.

Epidemiološka situacija u Srbiji
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” od početka epidemije, 1985. godine, pa zaključno sa 27. novembrom 2022. godine, u Republici Srbiji su registrovane 4524 osobe inficirane HIV-om, od kojih su 2152 osobe obolele od AIDS-a, dok su 1192 osobe inficirane HIV-om umrle od AIDS-a, a još 144 osobe inficirane HIV-om su umrle od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV infekcijom. U periodu januar–novembar 2022. godine dijagnostikovane su i prijavljene 152 osobe inficirane HIV-om, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine (120 osoba), ali je za 13% manje u poređenju sa istim periodom 2019. godine (175 osoba). Kao i ranijih godina i ove godine seksualni put prenosa je dominantan, posebno nezaštićeni analni seksualni odnosi među muškarcima. Među prijavljenim dijagnostikovanim HIV pozitivnim osobama u periodu januar–novembar 2022. godine bilo je 18 puta više muškaraca u odnosu na žene.
Najveći broj dijagnostikovanih osoba inficiranih HIV-om je uzrasta 20–49 godina.
Pod najvećim rizikom su muškarci koji imaju analne seksualne odnose bez kondoma sa drugim muškarcima.
Prema zvanično dostupnim podacima u Srbiji je krajem 2021. godine živelo 3045 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, a procenjuje se da u našoj zemlji 550 osoba nije znalo da je inficirano HIV-om.

Znajući da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih znakova i simptoma, jedini način da se otkrije HIV infekcija je da se osoba koja je imala neki rizik testira na HIV.
Testiranje se može obaviti u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Zavodu za javno zdravlje svakodnevno od 7 do 14 sati. Testiranje na HIV je dobrovoljno i poverljivo, anonimno i besplatno, uz obavezno savetovanje pre i posle testiranja. Ako je prvi test pozitivan na HIV obavezno se radi još jedan, a nakon toga potvrdni test. Osim testiranja na HIV u savetovalištu se može testirati i na ostale krvno i polno prenosive bolesti, Hepatite B i C, Sifilis.
HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da odmah po dijagnostkovanju započnu lečenje HIV infekcije koje daje odlične rezultate, kako u svetu tako i u našoj zemlji.
Zahvaljujući terapiji HIV infekcija je hronično stanje sa kojim se može kvalitetno i dugo živeti. U protekle dve i po godine, u doba pandemije, nijednog momenta nije bilo prekida u lečenju HIV pozitivnih
Povodom 1.decembra ZZJZ će održati predavanja učenicima osmog razreda, radionice srednjoškolcima, testiranje na HIV u okviru DPST .

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu