IN MEMORIAM

31.01.2023. 10:03

Најден Р. Ђорђевић
(08.03.1949.-30.01.2023.)
Након дуге и тешке болести јуче је у 74. години у Пироту преминуо Најден Ђорђевић, професор српског језика и књижевности, новинар и књижевник.
Најден Р. Ђорђевић рођен је 1949. године у Понору. Основну и учитељску школу завршио је у Пироту, а Филолошки факултет, одсек за југословенску књижевност у Скопљу.
После дипломирања 1974. године извесно време радио је у Стручној служби Скупштине општине Пирот, а од 1978. године у локалном листу „Слобода“, као новинар. Са покретањем рада локалног радија, чији је и сам био један од оснивача, прелази 1978. године у ову установу где је најпре, радио као новинар, а радни век завршио је превремено, због болести, на месту главног и одговорног уредника. Добитник је више награда и признања за новинарски рад, пре свега за репортажни приказ живота становника пиротских села током рада на емисији „Са села за село“.
Упоредо са новинарством бавио се и књижевним стваралаштвом. 2001. године из штапме излази његова прва књига – „Понор“. То је обимнија монографија његовог родног села у којој са много љубави бележи и описује догађаје и њихове актере, настојећи да извуче из анонимности обичне људе, суграђане.
„Његове прве, у једној збирци песме, „С ове стране сна“ (Пирот, 2002.) нису резултат случаја и тренутности. У њима је уграђена сопствена ауторова духовност, понирање у виђење оних трендова који су се обично наметали у датом тренутку.“
Након седам година појавила се и прва збирка кратких прича „С оне стране сна“ (Пирот, 2009.) у којој је под заједничким мотом „Смртоносан је живот, ал’ смрти одолева“ (Б.Миљковић) објавио двадесет прича. Збирка је награђена специјалном наградом на конкурсу Пиротских новина „Пиши Пироте“.
„Кад људи пронађу лијепу мисао требало би да је чувају под стаклом, да се не испрља“-рекао је М.Селимовић. Водећи се овом максимом Најден Ђорђевић издаје другу збирку кратких прича носталгично насловљену „Окопнела сећања“. „Тридесетак прича, сећања из разних животних периода израњају као свици у тами“- написао је рецензент књиге.
И у пензији је Ђорђевић наставио да ствара. Учествовао је на разним књижевним смотрама и конкурсима. Неколико његових кратких прича објављено је у збиркама „Најбоље кратке приче“ Дома културе. На конкурсу Амити удружења 2020. године за репортажу „Три дана са АН-ом два у ваздуху“ осваја трећу награду, а критика је поново у прилици да истакне „молитвеност и раскошност новинарског запажања.“
Последњих година Најден је свој стваралачки израз преносио и на платно. Иако се сликањем бавио аматерски, његов рад остао је упажен на неколико хуманитарних ликовних колонија које је организовала Млекарска школа „др Обрен Пејић“, а сликарско стваралаштво Најдена Ђорђевића љубитељи ове уметности могли су да виде и на колективним изложбама у Галерији „Чедомир Крстић“.
Најден Ђорђевић биће сахрањен данас у 14 сати на Новом Пазарском гробљу.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu