“Solartehnika narodu” u Pirotu i na Staroj planini – video

03.10.2023. 12:40

Povodom puštanja u rad prvih zadružnih elektrana u Srbiji na Staroj planini, Energetska zadruga Elektropionir organizuje šesto, specijalno izdanje kursa “Solartehnika narodu”! Kurs će se održati od 6. do 8. oktobra 2023. godine uživo u Pirotu i staroplaninskim selima Dojkinci i Temska.

Solartehnika narodu je namenjena svim građanima i građankama koji su zainteresovani za mogućnosti proizvodnje energije iz solarnih panela, kako kroz zadrugu, tako i samostalno, na krovovima svojih domaćinstava. Na ovaj način, Elektropionir želi da dodatno podstakne i osnaži uključivanje običnih ljudi u pozitivne energetske promene.

Prvog dana u Pirotu (petak, 6. oktobar od 16 do 20 časova), u zgradi Gradske uprave, polaznici kursa će se upoznati sa konceptom energetske zadruge, radom Energetske zadruge Elektropionir i načinima na koje građani mogu aktivno da se uključe u proizvodnju energije kroz zadružne načine ulaganja.

Sa meštanima sela Dojkinci (subota, 7. oktobra, od 17 do 20h) i Temska (nedelja, 8. oktobar, od 11 do 14h), kao i okolnih sela, članovi Elektropionira će govoriti o značaju uspešnog projekta Solarna Stara, kojim su uz pomoć donacija građana prikupljena sredstva i izgrađene dve zadružne elektrane snage od po 5 kW, čiji će godišnji prihod ići u korist lokalne zajednice. Takođe, ovo će biti prilika da zainteresovani dobiju pomoći oko pravilnog određivanja veličine svoje solarne elektrane, na osnovu sopstvene potrošnje i položaja krova. Paralelno sa ovim dešavanjima, mališani će kroz seriju kratkih eksperimenata i igru moći da se upoznaju sa konceptom obnovljivih izvora energije.

Učešće na kursu je besplatno i otvoreno za sve!

Kurs “Solartehnika narodu” do sada je pohađalo gotovo 250 učesnika iz čitave Srbije. Šesto izdanje kursa organizuje Energetska zadruga Elektropionir u saradnji sa Gradom Pirotom i Mesnim zajednicama Dojkinci i Temska.

Više informacija na: https://elektropionir.rs/kurs-solartehnika-narodu/.

Kontakt: solartehnika@elektropionir.rs

Jelena Nikolić, 0644858916

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu