Značaj pošumljavanja za očuvanje životne sredine

09.10.2023. 12:03

U Tehničkoj školi u Pirotu, 10.10.2023. godine u 14 sati održaće predavanje nastavnica biologije Ivana Marinković u amfiteatru škole na temu ,,Značaj pošumljavanja za očuvanje životne sredine“. Predavanju će prisustvovati predstavnik lokalne samouprave u Pirotu Sreten Savov, penzioneri, nastavnici i Đački parlament članovi Izviđača Tehničke škole.
Na predavanju će biti reči da šumski ekosistemi predstavljaju najizrazitije i najsloženije ekosisteme koji su od izuzetnog značaja za opstanak živog sveta na Zemlji i važan resurs za čoveka.
Prekomerna ekspoloatacija šumskih ekosistema koja je počela još s pojavom prvih civilizacija, pa do danas, uticala je na gubitak više od 50% šumskog pokrivača na planeti i degradaciju životne sredine. Posledice su postale vidljive tek u drugoj polovini 19. veka u vidu pojačane erozije zemljišta, pojave bujičnih tokova, lavina, poplava, pogoršanja klime i drugih neželjenih posledica.
Pored biosferne uloge u vezivanju ugljen-dioksida i oslobađanju kiseonika, objašnjen je ekološki značaj šumskih ekosistema koji pozitivno utiču na vazduh, vodu, zemljište, klimu, biljni i životinjski svet i prostor u celini. Šume su stabilizatori klime, ublažavaju klimatske ekstreme, regulišu vlažnost vazduha i temperaturni režim predela. Korenovim sistemom vezuju zemljište i utiču na stabilnost terena, naročito u planinskim oblastima, gde štite zemljište od spiranja i razaranja, štite od erozije, bujica, poplava, i sl.
Šume su značajan prečistač prašine i drugih zagađujućih čestica u atmosferi, smanjuju buku i brzinu vetra.
Očuvanje životne sredine treba da bude prioritet svakog pojedinca.

Share This:

Kvalitet vazduha u Pirotu

Kvalitet vazduha u Pirotu